У циљу сагледавања безбедносне ситуације у граду Краљеву, али и на територији Рашког округа, градоначелник града Краљева Томислав Илић, са председником Скупштине Сретеном Јовановићем, својим помоћницима и члановима Градског већа, организовао је први састанак са институцијама релевантним за област безбедности. Састанку су присуствовали заменик начелника Полицијске управе Краљево Горан Тодоровић, начелник Безбедносно-информативне агенције Драган Перендија, начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић, командир Одреда жандармерије Дејан Луковић, виши јавни тужилац Милош Бзенић, основни јавни тужилац Аврам Антонијевић, председнице Вишег суда Биљана Николић, Основног суда Злата Ђорђевић и Привредног суда Милена Бакшуновић, управник Окружног затвора у Краљеву Драшко Вељковић.

Састанак је организован како би се увидело каква је безбедносна ситуација у Краљеву и какве проблеме ове институције имају у раду, а у којима локална самоуправа може да помогне.

Према речима градоначелника Томислава Илића, с обзиром на то да многи учесници данашњег састанка не покривају само територију града Краљева, већ и Рашког округа, разматрана је и безбедносна ситуација у округу и, како је навео, и у граду Краљеву и у Рашком округу, она је изузетна.

            На састанку се, између осталог, могло чути да је граду потребан Савет за безбедност, у чији рад би били укључени сви они који су присуствовали састанку. Било је речи и о предностима увођења видео надзора. Како је речено, проценат расветљавања кривичних дела већи је него прошле године, а евидентирана је велика количина шверцоване робе, цигара, дроге.

            Уочен је пораст малолетничког криминала, као и повећање броја тешких кривичних дела, за које је изречена казна од 30 до 40 година затвора. Такође, уочено је да све више жена бива ухваћено у крађи, као и да је све више случајева привредног криминала.

Предочено је и да Тужилаштво има велики број предмета преузетих са подручја Косова и Метохије. Упућена је молба да се нађе простор за складиштење одузете робе у кривичним поступцима.

            На састанку је указано на велики број извршења за неплаћене комуналије и струју. Чак 21.000 наших суграђана је добила извршна решења, али, ти грађани су толико сиромашни да најчешће не постоји ништа што би могло да им буде зеплењено, речено је.

Основни суд ће наредне године бити реновиран, а локална самоуправа ће заједно са Судом учествовати у решавању проблема паркинга, речено је.

            Истакнуто је и то да је град Краљево, након потписаног меморандума са Министарством правде, обезбедило две канцеларије у Општинској стамбеној агенцији, у којима ће се налазити повереници за лица осуђена на казне затвора до годину дана, нехатне починиоце кривичних дела односно починиоце блажих кривичних дела, који ће казну издржавати радом у јавном интересу у јавним предузећима и установама.

            Састанак је био прилика и да се истакне досадашња добра сарадња, да се изнесу предлози и нађу начини како би се безбедност у граду подигла на што виши ниво, али и да се сагледају проблеми у самом функционисању институција -учесника састанка у чијем решевању би град могао да помогне.  

 

 

Print Friendly, PDF & Email