На нивоу Рашког управног округа, на иницијативу начелника Небојше Симовића, у току је формирање Мреже представника релевантних институција, чији је задатак да помогне у праћењу, припреми документације и подношењу пројеката који се финансирају како из међународних донација и фондова Европске уније, тако и локалних и републичких, у области образовања, привреде, пољопривреде, културе, спорта, екологије, туризма и других делатности.

Задатак мреже је да координира и организује низ обука свим заинтересованима, о начину припреме пројектних апликација, прикупљању потребне документације и процедури конкурисања за донације и пројекте из додатних фондова. Циљ је да размена информација и међусобна сарадња буду све бољи, напредовање пројеката још брже, пре свега ради повећања квалитета образовања и васпитања, а за општу добробит свих грађана Србије.

            Жарко Милосављевић, начелник Школске управе Краљево, рекао је да је састанак и организован како би се конституисали, договорили и поделити задатке како и шта радити.

„Пројекте који стоје треба активирати. Пројекте у којима је већ учествовано треба скупити, објединити, координисати. Ми ћемо вероватно успоставити и међународну сарадњу, на нивоу Рашког округа, са земљама из окружења које желе да се прикљиче Европској унији, као и са члановима ЕУ, како би наши пројекти били прихватљиви свуда и на сваком месту“, рекао је начелник Школске управе Краљево Милосављевић.

Домаћин овог скупа, градоначелник града Краљева Томислав Илић, истакао је да је град Краљево заинтересован и даје пуну подршку, поготову око израде пројеката који нису везани само за школство, већ и за пољопривреду, здравство, спорт.

„Ми, као локална самоуправа, учествоваћемо и имаћемо своје представнике који ће аплицирати пре свега за претприступне фондове ЕУ“, рекао је градоначелник.

Састанку су присуствовали и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници градова и општина округа и њихових служби за локални економски развој – Краљева, Новог Пазара, Врњачке Бање, Рашке и Тутина, основних и средњих школа, Државног универзитета у Новом Пазару, Факултета за машинство и грађевинарство у нашем граду, Агрономског факултета у Чачку, Агрономског факултета у Чачку, Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој бањи, Високе школе струковних студија у Алексинцу, Националне службе за запошљавање, Регионалне привредне коморе Краљево.
 

 

Print Friendly, PDF & Email