Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, Савет за родну равноправност града Краљева одржао је конференцију за новинаре, са које је поручено да насиље над женама мора да се заусатави.

Подаци изнети том приликом говоре да у Србији трећина жена преживљава неки вид тортуре сваког дана, свака трећа трпи физичко, а свака друга психичко злостављање. Највише је жена које због страха не пријаве овај проблем, а разлог је и неадекватан систем заштите. У току прошле године, на нивоу целе Србије, до полиције је стигло око 6.000 пријава, од чега је 3.642 полиција проследила тужилаштву. Осуђено је 1.712, од чега само 634 затворском, а остало су условне и  новчане казне. Насилницима је изречено 70 мера исељења, а своје куће је морало да напусти 1.250 жена са децом.

„Желимо да променимо ову поражавајућу статистику. За само пет месеци ове године је убијено 26 жена, колико и током целе прошле године. И Савет и држава треба да обрате пажњу на насиље над женама и у породици. Србија је пре две године ратификовала Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција), али се она не примењује адекватно. Савет ће се прикључити акцији Аутономног женског центра који води кампању „Са речи у акцију“, како би се подигла свест о овом озбиљном проблему и информисали грађани о правима, мерама и услугама које је држава дужна да гарантује. Жене морају да буду упознате са правима јер је насиље друштвено неприхватљиво и то је кривично дело“, поручила је председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

Савет учествује у изради стратегије за равноправност жена 20162020. Посебна стратегија биће упправо за насиље над женама и насиље над женама у породици. Како је истакла председница Савета, битно је промовисати важност превенције и заштите жртава породичног и других облика насиља над женама и формирати сигурне куће.

Савет је покренуо и оживљавање СОС телефона заједно са удружењем „Феномена“, у циљу спречавања насиља.

Савет је оштро осудио догађај у нашем граду, када је на свом радном месту претучена радница ЈП „Паркинг сервис“. Према речима Павловићеве, пошто је Савет део мултисекторског тима града Краљева, они ће пратити овај случај оносно како ће релевантне институције реаговати.

„Надам се да се у нашем граду више неће дешавати такви догађаји. Сваки грађанин и грађанка треба да се осећају сигурно у свом граду, било да шетају било да су на свом радном месту – поручила је председница Савета за родну равноправност града Краљева.

   
       

 

Print Friendly, PDF & Email