Слободан – Дане Лукић, специјалиста опште хирургије, дугогодишњи председник Ватерполо пливачког клуба Краљево, почасни грађанин града Краљева, преминуо је у недељу, 4. маја 2014. године, подлегавши повредама које му је из ватреног оружја нанео бивши пацијент.

Др Слободан Лукић рођен је 09.09.1948. године у Трстенику.

Медицински факултет завршио је 1973. године у Београду.

Године 1974. почиње да ради у краљевачком Медицинском центру.

Од 1982, када завршава специјализацију из опште хирургије, ради на Одељењу опште хирургије. Био је директор ООУР Болница, шеф Oперационог блока ОЈ Болница, шеф Интензивне неге, шеф Хируршког одсека, а од 2006. начелник Одељења опште хирургије. Стекао је услов за пензију 2013. године, када је самоиницијативно напустио место начелника Одељења, али је на молбу млађих колега хирурга остао да им помаже.

За собом је оставио супругу Дану, доктора на Одељењу физијатрије у ЗЦ „Студеница“, синове Војкана и Вукашина, бивше краљевачке ватерполисте.

Комеморација трагично преминулом доктору одржана је 6. маја 2014. године, у сали Хируршког блока ЗЦ „Студеница“.

Минутом ћутања породица, пријатељи, колеге, сарадници, представници града Краљева, грађани одали су почаст др Слободану Лукићу. О доктору Лукићу говорили су директор ЗЦ „Студеница“ Звонко Веселиновић, колеге др Лукића, медицинске сестре, генерални секретар Ватерполо савеза Србије Немања Маријан, представник Ватерполо пливачког клуба Краљево. Сви су само речима хвале описали човека који је цео радни век учио генерације, пре свега, поштењу и доброти, а онда медицини и лечењу људи. Учио је и младе Краљевчане спорту и здравом животу, а више од 17 година био је председник Пливачког ватерполо клуба Краљево.

У име града, саучешће породици и колективу ЗЦ „Студеница“ изјавио је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева – „Изгубили смо великог човека, друга, пријатеља. Отишао је изненада и много тога ће остати недоречено, али ће нас његова дела сваког дана подсећати и говорити о њему и служити као пример будућим колегама како треба радити. Заслужио је да га Краљево вечно памти. Нека му је вечна слава и хвала.“

Поводом обележавања Дана града Краљева, Краљевдана, 2011. године, др Слободан – Дане Лукић добио је ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за дугогодишњи допринос развоју здравства и спорта и ширењу угледа града Краљева. Био је узор многим младим генерацијама доктора и спортиста – због своје стручности и посвећености – и хуманом лекарском позиву и ватерполу.

Др Лукић сахрањен је 7. маја 2014. године на Новом гробљу у Београду.

 


 Најава Матурског плеса                                                       07.Мај 2014.

Поводом јубиларног, десетог „Матурског плеса“, који ће бити одржан 23. маја на Тргу српских ратника, тачно у подне, Одбор за организацију „Матурског плеса“ одржао је конференцију за новинаре.

Чланови Одбора најпре су подсетили на 2005. годину, када је Краљево постало први град у Србији у којем је одржан „Матурски плес“, захваљујући побратимским и партнерским везама са словеначким Марибором, који је већ био учесник манифестације. Председник Организационог одбора „Матурског плеса“, народни посланик Радослав Јовић, захвалио је на ангажовању у успостављању сарадње Хаџи Момиру Бакрачевићу и Удружењу „Пријатељство за нова времена“, које је шест година било организатор, а сада је, уз град, суорганизатор плеса младих који са матурантима из других градова Србије и Европе истовремено плешу уз кадрове оперете „Слепи миш“ Јохана Штрауса Млађег.

Према речима тадашњег председника општине Радослава Јовића, слика матураната са Трга српских ратника је нешто најлепше што памти из тог периода.

„То је био фестивал лепоте, младости, полета. Деца су са толико воље желела да уложе своју младост и енергију у једну нову причу, у лепшу будућност и нашег града и земље. Краљево је, захваљујући пријатељству са Марибором, учествовало у обарању Гинисовог рекорда. Били смо поносни, и млади људи који су учествовали и ми који смо управљали градом. Мислим да је ово најбољи начин да млади људи, који ће сутра преузети одговорност и за овај град и за земљу, покажу ентузијазам и љубав и према граду и према земљи. Велико ми је задовољство што, на челу Одбора, учествујем у овој причи. Желим да ово остане трајни имиџ града, који ће означавати да смо предњачили у то време у односу на друге градове“, рекао је председник Одбора и новој генерацији матураната пожелео срећу у животу, уз жељу да њихов сан буде лепа, отворена, напредна Србија, у којој ћемо бити срећни.

„Ми старији, који смо прошли многе ствари у животу, имамо задатак да учинимо све да помогнемои деци да изграде земљу какву имају у својим сновима. И овој генерацији желим срећне матурантске дане и да не траже хлеба ван граница Србије“, поручио је Радослав Јовић.

Народни посланик Зоран Бојанић, члан Одбора, позвао је родитеље, али и суграђане, да сви заједно пропратимо овај лепи тренутак у животу младих људи који се опраштају од ђачког доба, али и веома леп тренутак за наш град.

Град сваке године матурантима поклања концерт, а како су ученици – чланови Ђачког парламента сугерисали, ове године би то могли да буду ди-џејеви, који би наступили у краљевачкој Хали спортова.  

Око 1.200 ученика завршних разреда краљевачких средњих школа припрема се од 24. априла за истовремени плес четворки са својим вршњацима у још педесетак градова из девет европских земаља и за нов рекорд у броју плесача који би био забележен у Гинисовој књизи рекорда.

 
 

 

 


                                       

 

Амбасада Канаде ученицима краљевачких школа                                        05. Мај 2014.год.                                                                                                                  
       

Као што је и најављено приликом недавне посете Краљеву амбасадора Канаде Његове екселенције Романа Вашчука, канадска амбасада, као поклон деци Краљева, донирала је две пројекције канадског 3Д анимираног филма за децу „Легенда о Сарили“. Ескимска легенда, која говори о односу малих Инуита (Ескима) према животу и животним вредностима, намењена је деци узраста 7-10 година и титлована је на српски језик.

Краљевачки школарци од првог до четвртог разреда основне школе  у понедељак и уторак, 5. и 6. маја 2014. године, дружили су се у краљевачком Мултимедијалном центру „Кварт“ са необичним јунацима.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, у име града, захвалио је Његовој екселенцији амбасадору Роману Вашчуку и амбасади Канаде на овом лепом поклону у коме је уживало око 500 краљевачких основаца и штићеника СОС Дечјег села Краљево, и изразио наду да ће ускоро бити сарадње и у неким другим областима.Print Friendly, PDF & Email