Бесмртним јунацима Солунског фронта, полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине oд 1912. до 1918. године на централном градском тргу, делегације Града, Рашког управног округа, Војске, Полиције, Жандармерије и бројних борачких удружења одале су пошту.

Сећањем на славне, никад заборављене, претке обележен је један од најважнијих датума у историји српског народа – Дан пробоја Солунског фронта.

Према речима историчара, кустоса Народног музеја Краљево Немање Трифуновића, 15. септембра 1918. године окончане су дуге и трагичне борбе у којима је страдала готово једна трећина српског становништва. Српска војска је, заједно са савезницима – Французима и Енглезима, успела да пробије Солунски фронт.

„Посебно је значајно да је прва српска јединица која је пробила Солунски фронт била Шумадијска дивизија у којој су се налазили војни обвезници из Краљева и околине. Дивизија је била у саставу Друге армије војводе Степе Степановића и наши преци, наши Краљевчани, успели су да изврше свој дневни задатак пре предвиђеног рока и чак да помогну суседним јединицама у заузмању непријатељаких бугарских ровова. После пробоја уследио је незадрживи јуриш српске војске, жељне повратка у своју отаџбину, која је три године раније напустила своје домове да би избегла капитулацију“, подсетио је Трифуновић, додавши да је српска војска до 1. новембра дошла до престонице односно Београда и ослободила је, а затим прешла Дрину, Дунав и Саву, где је учествовала у ослобађању српског и осталих јужнословенских народа и дала допринос стварању прве државе јужних Словена – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић нагласио је да се 15. септембра обележава Дан пробоја Солунског фронта, али и новоустановљени празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе који je Влада Републике Србије усвојила кaо заједнички празник Републике Србије и Републике Српске.

„Данас се сећамо дана када су српски војници, после година проведених у Албанији и у Грчкој, започели пробој Солунског фронта заједно са савезничким војскама. Овај дан је био увод у велику победу у Великом рату и слободу која није дуго трајала, свега 23 године, када је Други светски рат почео и на територији Краљевине Југославије. Сећамо се јунака из Великог рата, али и јунака из свих других ослободилачких ратова које је Србија водила током XX века“, изјавио је Терзић.

Први човек Града осврнуо се на новоустановљени празник, нагласивши да 15. септембар сада симболизује и јединство српског народа.

„Ако Мађари у Мађарској, али и у Словачкој и Војводини, могу да кажу да су Мађари, ако Хрвати из Хрватске, али и из Херцеговине и Војводине, могу да кажу да су Хрвати, ваљда и ми Срби можемо са поносом да кажемо да смо Срби, без обзира да ли живимо у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији или дијаспори. Ово је дан свих људи који живе у Србији били они Срби, Мађари, Бошњаци, Хрвати или Роми. Ми у Краљеву не треба да се делимо на оне који су рођени овде, и чији су преци одавде, и оне Србе који су дошли из Хрватске, Босне и Херцеговине, са Косова и Метохије, треба да смо заједно окупљени око националне заставе, зато је ово дан нашег националног јединства“, поручио је Терзић.

Према његовим речима, на свим државним институцијама чији је оснивач Град данас се виори српска застава, али заједно треба да тежимо томе да, у будућности, и свака кућа има изложену заставу, јер је 15. септембар дан када треба да будемо поносни што припрадамо храбром и ослободилачком народу, сматра градоначелник Краљева.

Пригодним програмом „Ко сме, тај може“, названим по наредби војводе Живојина Мишића, у ком су учествовали Ватрогасни оркестар „27. септембар“ и глумци Светлана Миленковић и Предраг Павловић, који су казивали стихове Милутина Бојића и Љубомира Симовића, обележени су изузетно значајан датум наше историје – Дан пробоја Солунског фронта и новоустановљени празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Print Friendly, PDF & Email