Градски штаб за ванредне ситуације данас је ванредно заседао због одбране од поплава, али према речима команданта Штаба Драгана Јовановића, нема разлога за панику.

            Он је председавао седницом којој су, поред начелника Градског штаба за ванредне ситуације Радоице Кочовића присуствовали и представници јавних комуналних предузећа: „Водовод“, „Чистоћа“, Дирекција за планирање и изградњу, „Западна Морава“, републичке еколошке инспекције и Завода за јавно здравље.

            – Порука грађанима је да је вода исправна за пиће, бунари нису угрожени, а надамо се да неће ни бити – рекао је после седнице Штаба његов командант и градоначелник Краљева Драган Јовановић.

            Према оном што се на седници Градског штаба могло чути, река Рашка налази се у стагнацији. Највећи поплавни талас у Краљево треба да стигне у суботу, 16. марта око шест часова ујутру.

– Осим редовних активности које надлежне службе и екипе свакодневно обављају на терену, неће бити већег подизања приправности – рекао је командант Јовановић.

Он је као критичну тачку означио Жичко поље,  а само делом Сијаће поље и у Матарушкој Бањи део око пицерије „Капица“.

– Ако буде било потребно интервенисаћемо механизацијом и џаковима песка, али сада ни за тим нема потребе – прецизирао је градоначелник Јовановић.

Према речима начелника Градског штаба за ванредне ситуације Радоице Кочовића, закључци данашње седнице усмерени су на перманентно паћење поплавног таласа, уз очекивање да он не нанесе веће проблеме.

– У Жичком пољу механизација се већ налази и екипе тамо реагују на улазу Жичке реке у Ибар, па се надамо да неће бити опасности за извориште и бунаре који се тамо налазе – рекао је Кочовић.

У случају да буде потребе, додао је начелник Штаба, „Водовод“ је спреман да правовремено искључи бунаре, али чак ни у тој ситуацији неће бити проблема са водоснабдевањем, јер су сви остали бунари у приобаљу безбедни.

На седници Штаба закључено је да ће град, кад прође поплавни талас морати да предузме хитне мере да се санирају кључне тачке, заврши бедем у Жичком пољу, део бедема у Сијаћем пољу и да се настави са уређењем ибра у рејону Матарушке Бање, како би град био безбедан на овом нивоу водостаја Ибра. Према речима Кочовића, предузеће „Србијаводе“ вољно је да преко свог извршиоца, предузећа „Западна Морава“ регулише поменути део бедема, док је локална самоуправа дужна да изврши експропријацију земљишта и да реши планска документа.

Бујични потоци и река Рибница су у стању нормалног водотока за ово доба године и не прети опасност од њиховог изливања. Град је задужен и за воде другог реда, па ће убудуће бити активности на санирању речних корита која треба да се доведу у нормално стање, како би њихова пропусна моћ била одговарајућа и не би доводила до поплава.

  
 

Print Friendly, PDF & Email