На данашњој ванредној седници Скупштине града Краљева, која је почела минутом ћутања за настрадале у поплавама, одборници су донели одлуку да се укине Фонд за солидарну стамбену изградњу у којем је било 64 милиона динара. Та средства, уз 15 милиона динара која су опредељена Градским буџетом, биће употребљена за  санацију последица поплава.

 


Седница Градског штаба за ванредне ситуације                                           20. Мај 2014.

На данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације, чланови Штаба договорили су се да је приоритет решавање ситуације у Адранима и Грдици где се по речима Радоице Кочовића, начелника Одељења за ванредне ситуације, још увек на појединим локацијама налази вода која не може да оде природним путем.
Прво ће се прокопати канали да се омогући природан одлив воде а тамо где то није могуће покушаће се пумпама за избацивање воде. Након тога наступају екипе  које ће физички уклонити муљ и прљавштину а затим екипе Завода за јавно здравље и ветеринарског института које ће радити дератизацију, дезинфекцију и дезинсекцију.
Тренутно се на том подручју налазе волонтери из Краљева, Жандармерија и Полиција, којима су у помоћ стигли волонтери из Ваљева са комплетном опремом. Начелник је посебно замолио мештане Грдице за стрпљење јер овај посао мора се одрадити темељно и без прескакања.
Такође се забрањује и одношење секундарних сировина док се не изврши дезинфекција.
Одређен је и други део Штаба који делује према Гледићком крају и који ће одредити тачке на којима ће стићи механизација и људство. Дат је налог овом делу Штаба који се налази у предузећу „Путеви“, да ангажује сву потребну механизацију, било приватну било правних предузећа, како би се што пре санирали путеви у овом крају и омогућила становницима веза са светом . На овом подручју срушено је преко 15 мостова и оштећено преко 50 прелаза.
Такође је и одређен тим који ће давати информације заинтересованима око донација и помоћи и који ће бити доступан 24. часа на телефон 036/306-020. Одређен је тим за прихват донација које ће бити смештене у магацину Фабрике вагона где ће из Градске управе бити постављени магационери и лица за прихват исте.
Градоначелник града Краљева  и командант Штаба за ванредне ситуације Драган Јовановић је рекао да су нам хитно потребне грађевинске машине, дизел гориво, опрема за спасавање, паркет и ламинати, јупол боје и средства за кречење, подне и зидне облоге, лепкови и глет масе, намештај и бела техника и сточна храна.
Овај списак ће, по његовим речима, наравно да се повећа како буду стизале информације са терена. Ситуација у целој земљи је алармантна па морамо сами да се организујемо јер неможемо очекивати да Влада сама помогне свима. Ипак из Кабинета премијера стигао је захтев да се хитно пошаље списак неопходних ствари за помоћ како би се  помогло грађанима Краљева.
Из Марибора је најављено да се већ пакује помоћ у камионе коју треба очекивати убрзо.
„ Ја апелујем на све грађане, знамо у каквој се ситуацији налазе, нажалост нас су задесиле разне муке, неки се нису још опоравили од земљотреса а стигла је нова елементарна непогода али тврдим да ћемо учинити све и да ћемо ова средства која су пребачена из Фонда за солидарну стамбену изградњу у којем је било 64 милиона динара и уз 15 милиона динара која су опредељена Градским буџетом, бити употребљена за  санацију последица поплава.
Само молим грађане за мало више стрпљења, јер ми смо огромно подручје са 1530 квадратних километара, а оштећења и инфраструктурна и друга су огромна. Иде се у санацију по одређеном плану а не стихијски, тако да апелујем на грађане још једанпут за стрпљење јер ћемо свима помоћи колико год будемо у могућности“ рекао је Драган Јовановић, Градоначелник града Краљева  и командант Штаба за ванредне ситуације.
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email