Градски штаб за ванредне ситуације града Краљева у петак, 24. октобра, седницу Штаба одржао је у селу Сирча. Командант Штаба, градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, начелник Штаба Радоица Кочовић, представници Црвеног крста Краљево и други чланови Штаба посетили су месну заједницу чији су мештани недавно самоорганизовано уређивали корито реке и потока.

Према речима градоначелника Краљева, то и јесте један од разлога што су имали седницу Штаба управо у овом селу. Данас су се подршци локалне самоуправе придружили и чланови Штаба и Црвеног крста одржавши јавни час о томе како се треба понашати у ванредним ситуацијама малишанима који похађају Основну школу „Јован Цвијић“ у Сирчи. Како је истакао градоначелник, подршка је најпре пружена деци предшколског узраста и до четвртог разреда.

Начелник Радоица Кочовић и представници Црвеног крста учили су децу како правилно реаговати у непредвиђеним ситуацијама. Јавни час имао је добар одзив. Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе Здравко Максимовић најавио је да ће Градски штаб наставити континуиране јавне часове у основним школама.

„Едукација младих и превентивни рад су јако важни. У пракси се показало да није довољно само новчано улагање, већ је циљ да се сви укључе и буду упознати са правилима понашања у ванредним ситуацијама. Најбитније је да генерације које стасају на време упознамо са изазовима који могу да се јаве, поготову што се степен ризика повећао после свих ових дешавања у последњих, рецимо, десет година, везано за елементарне непогоде од земљотреса, шумских пожара, поплава, огромних изливања водотокова првог реда“, изјавио је Максимовић.

Он је најавио и штампану публикацију „Породични приручник у ванредним ситуацијама – да ли знате како да заштитите себе и своју породицу од последица ванредних ситуација?“, која ће бити дељена деци.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email