Девет сати трајала је 16. редовна седница коју су чланови Градског већа  означили као садржајну и веома важну. На њој се расправљало о Статуту Града Краљева и реорганизацији Градске управе, утврђен је Предлог одлуке о узимању у закуп пословног простора у згради Дома друштвених организација (ДДО) за седницу скупштине, а на дневном реду били су и усклађивање оснивачких аката јавних предузећа, програми и финансијски планови јавних предузећа и установа.
– Усвојили смо одлуку о узимању у закуп Дома друштвених организација на 99 година, чиме се стварају и услови стицања јавне својине изградњом пословног простора на делу тог објекта – рекао је на конференцији за новинаре, после маратонске седнице Градског већа градоначелник Драган Јовановић.          
Он је подсетио да Град тренутно плаћа закупе просторија многим странкама, да средства која се у те ссврхе издвајају нису уопште мала, а да ће прелазак у ДДО омогућити да сви, под једнаким условима, буду под једним кровом, а да то грађане Краљева мање кошта. Ако одборници на наредној седници усвоје овакву одлуку, после потписивања уговора са Већем савеза синдиката, у згради ДДО биће смештени припадници комуналне полиције, јавно правобранилаштво, Музичка и Уметничка школа.              
Прихватањем предлога за промену Статута града Краљева, према оцени градоначелника, стварају се услови да се боље и ефикасније ради, а чланови Градског већа разматрали су и Нацрт одлуке о Градској управи као још бољег сервиса грађана. 

– Подсећам на предизборно обећање у вези са Канцеларијом за брзе одговоре, н чијој реализацији ћемо сарађивати са Градом Крушевцем који већ има једну такву канцеларију и чија ћемо позитивна искуства покушати да пренесемо овде – рекао је градоначелник Јовановић.
Он је потенцијалном „јабуком раздора" између коалиционих партнера навео неслагање око предлога да унутрашњу систематизацију у јавним предузећима врши директор, али да коначну одлуку о запошљавањуи повећању броја радника доноси Градско веће.
– Дешавало се да поједини директори ЈП када дају оставку, или након избора, примају у радни однос своје рођаке и пријатеље, а управо против те самовоље и хаоса смо се борили и сви се по том питању слагали у предизборној кампањи – појаснио је градоначелник.
Према његовим речима, предлог овакве одлуке подразумевао је да Градско веће одлучи да ли је повећање броја радника у неком јавном предузећу оправдано или неоправдано.
– Нажалост, колико год коалиција била хомогена, она је и хетерогена, па такву одлуку нисмо донели и због тога сам веома незадовољан. Да ли ћемо  и даље  морати да се повинујемо самовољи и сујети појединих директора ЈП? – питао је градоначеник и подсетио да је Град оснивач свих ЈП, као и да републичка ЈП за систематизацију морају да обезбеде сагласност владе. Он је додао да је оптимиста због тога што се нада да ће оно што није донето на Градском већу отићи на скупштину која ће, као највиши орган, одлучити да оно што је грађанима обећано буде и испуњено.
Заменик градоначелника Милун Јовановић подсетио је на раније седнице Градског већа када су чланови били експедитивнији и одлуке доносили много брже, а данашњу седницу оценио је као недовољно припремљену.
– Од предлагача је, само дан или два пре седнице, дошао сиров материјал, због чега нисмо желели да улазимо у доношење важних аката за град и за свако од ЈП – рекао је Милун Јовановић.
Он је оценио да није у питању поштовање или непоштовање закона.
– Нисам за то да доносимо неке декрете тако што ћемо натерати ЈП да раде на одређен начин и зато се не бих сложио са градоначелниковом оценом. Због чињенице да управо град поставља Управне одборе ЈП, јасно је да та предузећа не могу да раде без скупштинске већине и да самовоље нема – оценио је заменик градоначелника.
Чланови Градског већа радили су девет сати уз две паузе по десетак минута, што је према оцени већника, уз чињеницу да су све остале одлуке донете консензусом, довољан доказ озбиљног приступа свим темама и рада у интересу свих грађана Краљева.


 

Print Friendly, PDF & Email