Већином гласова, одборници градске скупштине на данашњој, шеснаестој по реду ове године седници локалног парламента, усвојили су све од 32 тачака дневног реда. Након усвајања Одлуке о начину и поступку именовања директора јавних и комуналних предузећа, они ће убудуће бити именовани после спроведеног јавног конкурс. Јавни конкурс спроводиће Комисија коју образује скупштина града. По завршетку конкурса Комисија ће формирати листу од највише три кандидата, а одлуку о именовању директора затим доноси скупштина града. Током распаве било је речи и о садашњем неодрживом пословању јавних предузећ, чије губици су покривани субвенцијама из градског буџета и указано је на неопходност покретања разних облика јавно-приватног партнерства.
Градски одбоници усвојили су данас Одлуку о нагажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета града Краљева за ову годину, у складу са којом ће поступак јавне набавке за ангажовање ревизоа спровести надлежна служба Градске управе. Усвојена је и Одлука о отуђењу објекта „Кабларева барака“ код Машинског факултета у Краљеву, који је намењен за смештај студената и забавно-рекреативне и спортске активности за потребе Дома ученика средњих школа у Краљеву.
На основу данас усвојене Одлуке о утврђивању елемената пореза на имовину, стопа пореза на имовину пореског обвезника који не води пословне књиге биће 0,3 одсто, а за правна лица износиће 0,40 процената. За потребе утврђивања просечне цене квадратног метра непокретности утврђене су четири зоне, које су категорисане према комуналној и опремљености јавним објектима, саобраћајној повезаности са централним деловима града Краљева и другим садржајима у насељу. Првој, најопремљенијој зони припада уже градско језгро, у другој зони су приградска насеља, у трећој села која делимично поседују инфраструктуру, а у четвртој инфраструктурно неопремљена села. Амортизација која ће се рачунати од датума када је објекат изграђен или последњи пут реконструисан, подразумеваће смањење за сваку годину за један одсто до максималних 40 процената. Нов начин обрачуна пореза који ће ступити на снагу 1. јануара 2014. године подразумеваће нешто мање рачуне пореза на имовину у првој градској зони и до 40 одсто мање рачуне за власнике сеоских кућа.
На данашњој седници усвојен је и Извештај о реализацији Одлуке о буџету за првих девет месеци ове године, именовани су нови јавни правобранилац града  и директор Дома културе „Студеница“ у Ушћу. Усвојена је и Одлука  о изменама и допунама Одлуке о условима и начину снабдевања топлотном енергијом које се, углавном, односе на могућност уградње појединачних мерних уређаја и на казнене одредбе.
Више тачака дневног реда односило се на престанак рада и мандата досадашњих чланова Управног одбора и именовање чланова Надзорних одбора. Решења о именовању председника и по два члана Надзорних одбора донета су за ЈП „Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Чистоћа“, ЈП „Општинска стамбена агенција“, ЈКП „Путеви“, ЈКП „Пијаца“ и ЈЕП „Топлана“.„ФАБРИКА ВАГОНА“ ИМА ПОДРШКУ ГРАДА                                                        6. децембар 2013.

 

Протестном шетњом од „Фабрике вагона“ до зграде Градске управе, радници некадашњег гиганта данас су покушали да скрену пажњу јавности на проблем неиплаћених зарада и неоверених здравствених књижица. Испред зграде градске скупштине њих је сачекао градоначелник Краљева Драган Јовановић, који им је саопштио да саосећа са њима и да је министру привреде Саши Радуловићу пре два дана поново упутио писмо у којем га је обавестио о тешком стању у овој фабрици.
Градоначелник Јовановић је раднике подсетио да је ове године у Краљево два пута доводио привредну делегацију Белорусије са жељом да њихове фабрике и краљевачке вагонџије остваре сарадњу.
„Није лако када таква делегација уђе у празну фабрику, када делегација на челу са амбасадором Белорусије чује да се бившим власницима из Украјине, са којима је после неуспешне приватизације раскинут уговор, дугује седам милиона евра“, рекао је градоначелник Јовановић.

Он је додао да Министарство привреде захтева личну карту сваког предузећа, која ће бити сачињена на основу фер процене капитала.
„Нико није рекао да ће Фабрику вагона гурнути у стечај“, навео је градоначелник, упозоравајући раднике да и на то морају да буду спремни.

Он је додао да то није ни интерес града, који је заинтересован за велику имовину Фабрике вагона.
Председник Штрајкачког одбора Ненад Терзић тражио је да у „Фабрику вагона“ дође први потпредседник Владе Александар Вучић да, како је рекао, њему менаџмент објасни зашто личне карте предузећа нису одрађене на време.

„Један од директора не сме да потпише попис, зато што има много мањка, па се продате ствари воде као отписане“, рекао је Терзић.
Градоначелник Јовановић се није сложио са штрајкачима да  се у редоследу потеза којим се тражи помоћ за Фабрику вагона, „прескочи“ разговор са министром привреде.

„Не бежимо ми од Вучића, али у ово се мора укључити пре свега ресорни министар, као и сви који могу да помогну“, сматра градоначелник.
На крају данашњег протеста радници „Фабрике вагона“ су тражили да буду третирани попут оних у предузећима „14. октобар“ из Крушевца и „Аутосаобраћај“ из Крагујевца“ који су добили по два минималца.

„И нама треба та помоћ, иако нам се дугује много више, али да добијемо било шта, ближи се Нова година, Божић“, рекао је Терзић.
Овај концерт тренутно има око 780 запослених, од чега су само трећина производни радници. Последњу плату запослени су примили за август прошле године, а пре пола године последњи пут су им оверене и здравствене књижице.

 

 

Print Friendly, PDF & Email