На шездесет трећој, ванредној, седници Градског већа града Краљева, којом је председавао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, пред већницима се нашло седамнаест тачка дневног реда.

Донет је Закључак којим се утврђује Предлог одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ са текстом огласа о јавном конкурсу и којим се Скупштини града Краљева предлаже њено доношење.

Чланови Већа позитивно су се изјаснили на закључке којима се утврђују предлози решења о давању сагласности на годишње програме рада и годишње финансијске планове за 2022. годину јавних установа, и то: Народни музеј Краљево, Историјски архив Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљевачко позориште, Завод за заштиту споменика културе, Културни центар „Рибница“, Дом културе „Студеница“ из Ушћа, Дечје одмаралиштe „Гоч“, Центaр за социјални рад, Туристичка организација Краљева и Спортски центар „Ибар“.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, приликом расправе о усвајању Програма рада са финансијским планом Спортског центра „Ибар“ у Краљеву, већници су објаснили да је било неопходно усвојити ценовник за коришћење Старе и Нове хале спортова и других обејакта који су дати на коришћење овој установи. Како је истакао градоначелник, приликом усвајања распоредног решења за спорт наводи се колико је који кошаркашки, одбојкашки, фудбалски, рукометни клуб добио новца од града, али никада колико сати они тренирају, колико често играју припремне и такимчарске утакмице односно колико то кошта.

„Кошаркашки клубови „Црвена звезда“ и „Партизан“ морају да плате коришћење некадашњег „Пионира“, Хале спортова на Новом Београду. Град Краљево не тражи да наши клубови то плате, али желимо да кажемо колико кошта сат коришћења и Старе и Нове хале спортова, израчунамо колико сати годишње клубови користе за тренинге и утакмице, па израчунамо и колико је то новца. Кад кажемо да је, на пример, Кошаркашки клуб „Слога“ добио 15.000.000, додамо колико новца им обезбеђујемо тиме што им не наплаћујемо коришћење Нове хале спортова. То исто урадимо и за Одбојкашки клуб „Рибница“, Женски кошаркашки клуб „Краљево“, рукометне клубове, и на тај начин покажемо колико стварно новца улажемо у спорт – а то је више средстава него што распоредним решењем опредељујемо“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

На 63. седници Градског већа донет је Предлог решења о давању сагласности на Годишњи план рада за радну 2021/2022. годину са Изменама и допунама Годишњег плана рада за радну 2021/2022. годину у делу Финансијског плана за 2022. годину Предшколске установе „Олга Јовичић Рита” из Краљева.

Краљевачки већници донели су два закључка којима се утврђују Предлог решења о давању сагласности на Програм рада и развоја за 2022. годину Апотекарске установе Краљево односно Предлог решења о давању сагласности на Програм рада, План развоја и Годишњи финансијски план за 2022. годину Центра локалних услуга града Краљева.

Градоначелник је казао да је приликом усвајања програма рада Центра локалних услуга примећен недостатак – како није било довољно новца за све, постојала је листа чекања за личног пратиоца за школу.

„Не смемо да дозволимо да дете коме је потребан лични пратилац не добије пратиоца уз изговор да град нема пара. За то мора да има. Зато смо донели одлуку да део средстава који је био опредељен за друге намене преусмеримо за личног пратиоца како не би било листе чекања и како би сва деца која имају то право добила личног пратиоца, а ми ћемо то да надокнадимо Центру у ребалансу буџета. Битно је да сви добију права која имају. Овај град има средстава, наш буџет је коначно порастао и можемо сада да обезбедимо новац за све оне којима је неопходан и то ћемо радити и убудуће“, поручио је др Предраг Терзић..

Градско веће донело је Закључак којим се утврђује Предлог одлуке о додели једнократне новчане награде „Анђелко Савић“ редовним ученицима средњих школа са територије града Краљева.

Како, према речима градоначелника, фондови више не постоје, тако је угашена и Фондација „Анђелко Свић и Петар Богавац“.

„Међутим, с обзиром на то да је Анђелко Савић у свом тестаменту навео да новац од издавања његовог локала, који је познат као „Задужбина“, треба да буде коришћен за школовање сиромашне деце, желели смо да испоштујемо његову вољу и, приликом доношења одлуке, определили смо 0,1 одсто свих пореских  прихода на територији града Краљева за те намене“, објаснио је Терзић подсећајући на то да је објекат издат и, с обзиром на то да је закупац уложио значајна финансијска средства у реконструкцију објекта, 50 одсто средстава је одлазило на отплату реконструкције до јула прошле године, а након тога закупац исплаћује потпуни износ закупнине.

„Из тог разлога Град је овим предлогом предвидео да, уместо досадашњих 0,1 одсто, овај износ наредне године буде увећан на 0,2 одсто. У релативном износу је дупло више, али с обзиром на то да порески приходи, поготову приходи од пореза на имовину и зараде знатно расту из године у годину, то ће бити више него двоструко увећање у односу на претходну годину. Поред, тога, Град ни овај износ средстава до сада није успео да расподели свим ученицима јер су критеријуми били строги. Зато смо изменили критеријуме – и даље могу да конкуришу искључиво одлични ђаци, али смо проширили социјални аспект“, изјавио је градоначелник.

На седници Већа, донет је и Закључак којим се утврђује Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу.

Градоначелник је навео да му се, приликом пријема грађана, који организује једном недељно, Краљевчани пожале, а Град Краљево односно Градска управа се труде да помогну у решавању њихових проблема, уколико је могуће. Како каже, и поред тога што Краљево има знатно боље услове у односу на Републику, што су проширени критеријуми и права, још увек има брачних и ванбрачних парова који не могу да добију средства за вантелесну оплодњу од Града.

„Претходно смо обезбеђивали средства за обављање оплодње за парове са територије града, онда смо, након сазнања да постоји велики број брачних парова који одлазе у друге земље – Грчку, Чешку, како би обавили оплодњу, омогућили да тај новац уплаћујемо и клиникама ван територије Србије. Омогућили смо и да жене које имају до 50 година могу да конкуришу и добију средства. Донели смо и одлуку да је, да би конкурисали за средства за вантелесну оплодњу, довољно да један од брачних или ванбрачних партнера буде држављанин Србије, како не би чекали неколико година за добијање држављанства другог партнера. Одредили смо и да је довољно да имају годину дана пребивалиште на територији града Каљева, а не, као до сада, три“, казао је Терзић наглашавајући да ће град Краљево учинити све што може да помогне својим суграђанима.

„Уколико не буде довољно средстава, направићемо апропријацију. Ако ни то не буде довољно, ангажоваћемо средства из текуће буџетске резерве. Ако ни то не буде довољно, определићемо средства ребалансом – нећемо да дозволимо да иједан пар који нам се обрати остане без помоћи града Краљева“, поручио је први човек града.

Print Friendly, PDF & Email