Обележавајући 1. март – Међународни дан цивилне заштите, Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Kраљева спровело је симулациону вежбу „1. март 2021“, у циљу представљања иновативних решења одбране од поплава коришћењем мобилних брана. Вежба је одржана на градској плажи у Kраљеву, на левој обала реке Ибар, са приказом заштите спортске инфраструктуре и објеката који се налазе уз обалу реке.
Мобилне бране коришћене у вежби, осмишљене и произведене у нашој земљи, донација су у оквиру пројекта Kанцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, под називом „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе”, који финансира Европска унија а спроводи УНДП у Републици Србији.

.

У реализацији вежбе учествовало је двадесетак чланова цивилне заштите града Краљева, произвођачи опреме и представници Градске управе града Зрењанина.

Како је истакао шеф Одсека за одбрану и ванредне ситуације града Зрењанина Мирослав Сладовић, ово је права прилика да се заједнички реагује.„Ниједна локална самоуправа нема све што треба. Ми имамо одређену врсту пумпи, док је град Kраљево односно слив Западне Мораве добио противплавне бране. Дошли смо да учествујемо у вежби и да представимо део капацитета и опреме цивилне заштите града Зрењанина – и људство и материјално-техничка средства. Били смо овде 2019. године три дана распоређени на локацијама које су биле поплављене, овог пута смо дошли на вежбу. Надам се да ћемо имати више оваквих активности, а у случају катастрофе и ризика, ту смо да помогнемо једни другима“, поручио је представник цивилне заштите града Зрењанина.

Да град Краљево и те како може да се похвали својом цивилном заштитом, истакао је члан Градског већа града Краљева задужен за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту Радоица Кочовић. Он је, уз честитке поводом обележавања њиховог дана, припадницима цивилне заштите захвалио и на, поред осталих ангажовања, учешћу у процесу масовне имунизације грађана Краљева које се спроводи у Новој хали спортова. Осврнувши се на вежбу, Кочовић је напоменуо да ови противлавни системи могу да се користе на територији нашег града у сливу Ибра, Западне Мораве, Рибнице и Груже.

„Они нису намењени за бујичне воде јер нису прилагођени за ту врсту заштите, али за изливање водостаја лагано, тамо где се, да не би вода преливала преко насипа, користе џакови, ови системи су врхунски. На основу процене угрожености од поплава, највероватније ћемо набавити још ових система, тако да ћемо степен заштите од поплава подићи на виши ниво. Убудуће ћемо, поред опремања цивилне заштите, настојати и да обучимо што више припадника, да поверенике увежемо у систем како бисмо у датом моменту имали информацију шта се дешава на територији града Kраљева, да информације стигну Центру за обавештавање, да на основу тих информација надлежни стручно-оперативни тимови и Штаб реагују и правовремено пруже помоћ становништву“, рекао је Кочовић.

.

Честитке припадницима цивилне заштите упутио је руководилац Одељења за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева Здравко Максимовић, уједно подсетивши све грађане на значај организације система личне и узајамне, колективне заштите, односно поновног уздизања система цивилне заштите.
„Ова вежба управо служи да покаже и значај и могућност ангажмана припадника цивилне заштите, али и свих других субјеката који су део једног заједничког система, а све у циљу смањења ризика од катастрофа. Захваљујем Граду Kраљеву, Влади Републике Србије односно Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, која преко УНДП имплементира ИПА пројекат 2019-2020, где смо ми, као један од 18 градова и општина слива Западне Мораве, добили 600 метара противплавних система, мобилних брана, и 900 комплета за припаднике цивилне заштите на територији градова и општина слива Западне Мораве“, казао је Максимовић.

Он је истакао да је од великог значаја за град Kраљево и реконструкција објекта на Рудну, који ће бити први регионални центар за обуку цивилне заштите на територији Републике Србије. Максимовић је најавио и две велике акције. Прва је обилазак осталих 17 локалних самоуправа слива Западне Мораве са противплавним системима, како би се увежбавало њихово постављање, али и мапирале критичне микролокације на територијама тиx локалних самоуправа које би могле да се бране на овај начин. Друга веома значајна акција је наставак прошлогодишњих активности са Министарством просвете и Канцеларијом за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина – успостављање система цивилне заштите у свим школама на територији не само града Kраљева, и не само у 18 градова и општина у сливу Западне Мораве, него у свим школама на територији Републике Србије.

„Жеља нам је да 13. октобар, Међународни дан смањења ризика, обележимо заједничком акцијом цивилне заштите – петоминутном вежбом евакуације свих школских објеката, и да та манифестација постане традиционална односно обавеза свих школа да 13. октобра изведу вежбу евакуације“, рекао је руководилац краљевачког Одељења за послове цивилне заштите.
Према његовим речима, у месним заједницама на територији града Краљева има више од 300 припадника цивилне заштите, али још толико их има у јавним предузећима односно установама, основним школама и вртићима. Предстоји укључивање и привредних субјеката, као и додатно јачање система цивилне заштите у смислу обука, показних вежби, укључивања јавности.

Print Friendly, PDF & Email