У оквиру активности на промоцији безбедног понашања учесника у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја у граду Краљеву реализовала је семинар унапређења знања за инструкторе вожње и пробе симулатора вожње „ражња“ и „косе равани“.

Семинар унапређења знања за инструкторе вожње је одржан у Електро-саобраћајно техничкој школи „Никола Тесла“, а практични део је подразумевао пробне симулаторе саобраћајних незгода у циљу едукације о важности везивања сигурносног појаса.

Упоредо са семинаром на Тргу српских ратника, Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Градском управом града Краљева и Саветом за безбедност саобраћаја града Краљева, током читавог дана организовала је промовисање ефеката употребе сигурносног појаса, кроз симулацију чеоног судара симулатор „коса раван“, и превртања возила – симулатор „ражањ“. Сви заинтересовани грађани били су у прилици да у потпуно безбедним и контролисаним условима осете ефекат сигурносног појаса у случају саобраћајне незгоде.

Градоначелник града Краљева је испробао оба симулатора, након чега је поручио: „Саветујем свима да обавезно везују појас!“

У оквиру ових активности, организовано је и предавање на тему ефеката сигурносног појаса, као и подела промотивног материјала безбедности саобраћаја. Циљ ове активности био је повећање свести учесника у саобраћају о значају и ефектима употребе сигурносног појаса.

Градоначелник града Краљева захвалио је Агенцији за безбедност саобраћаја на изузетној сарадњи. Како је истакао, на недавном састанку у Министарству саобраћаја, град Краљево је похваљен да има један од најбољих Савета за безбедност саобраћаја.

„Град Краљево улаже пре свега у превенцију, како би грађани били заштићени у саобраћају. При том, не мислим само на ову акцију, већ и на пројекте израде пешачких стаза, постављање хоризонталне и вертикалне сигнализације и друге активности“, рекао је градоначелник Краљева.

Представник агенције за безбедност саобраћаја Бошко Нешић такође је истакао добру сарадњу са градом Краљевом, као и то да је Савет за безбедност саобраћаја Краљева један од најбољих савета у региону, али и у целој Србији. Он се осврнуо на једну од бројних акција које краљевачки Савет организује – дељење ауто седишта за бебе, додавши да ће до краја године у нашем граду бити подељено више од 1.400 седишта. У прилог томе колико је важно везивати појас на задњем седишту, а у складу са законом који то регулише а управо је почео да се примењује, Нешић је изјавио да Управа саобраћајне полиције и Агенција заједнички спроводе акцију.

Краљево је један у низу градова у којима Агенција, у сарадњи са локалним самоуправама, организује акције попут данашње. До сада су били у Белој Цркви, Пожаревцу, Сурдулици, Нишу, а следе Крагујевац, Чачак и други градови Србије.

Кључ за успех у процесу унапређења безбедности саобраћаја огледа се у успешној сарадњи локалних институција безбедности саобраћаја и Агенције. Заједничка акција је првенствено дурштвено одговорног карактера и има за циљ да што већи број учесника у саобраћају проба ове симулаторе и непосредно се увери у ефикасност и значај употребе сигурносног појаса.
 
 

Print Friendly, PDF & Email