Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је представнике Машинске техничке школе „14. октобар“ Краљево са гостима из Немачке.

У оквиру пројекта Школска партнерства, који реализује немачка невладина организација ГИЗ, уз сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Машинска техничка школа „14. октобар“ је домаћин гостима из Немачке, представнику Техничке школе из Бајдена у Баварској и експертима ГИЗ-а. Пројекат се реализује у циљу успостављања и унапређивања сарадње техничких школа из Србије, које су у овој школској години уписале ученике у образовне профиле који се уводе у наш образовни систем уз подршку и логистику ГИЗ-а и техничких школа из Немачке.

            Према речима педагошког руководиоца Техничке школе из Бајдена Алојса Пехера и стручњака ГИЗ-а Хајнса Теа Нефауса, циљ партнерства техничких школа је побољшање образовања и стручности и ученика и наставника. Српски ученици имају прилику да добију стипендије и могућност да уче у немачким школама, а праксу обављају у немачким фирмама.

            Директор Машинске техничке школе „14. октобар“ Зоран Андријанић захвалио је градоначелнику и његовим сарадницима на пријему. Он је истакао значај партнерства школа за ученике и наставнике, додавши да је намера да се сарадња прошири и на локалне управе градова – Краљева и Бајдена, као и на компаније.

            Градоначелник Краљева Томислав Илић је рекао да се нада да ће се партнерство наше техничке школе са немачком, која има 72 партнерства са школама широм света, развијати, али и надограђивати. Према његовим речима, ово је лепа прилика и да град Краљево успостави сарадњу са немачким градом Бајденом не само у сфери образовања, већ и привреде, економије.

Након пријема код представника града, гости су посетили и два краљевачка предузећа – „Радијатор инжењеринг“ и „Евротехна“.  


 
 

 

Print Friendly, PDF & Email