Град Краљево је 12. марта 2014. године потписао Уговор о сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, који се тиче уступања на коришћење возила за потребе превоза школске деце која живе и уче на територији града Краљева.

Министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић уручио је кључеве школских аутобуса представницима 21 општине и градова за превоз ученика из удаљених сеоских средина до школе, на платоу испред свечаног улаза Палате „Србија“.

Школске аутобусе, осим Краљева, добили су и Апатин, Лесковац, Сурдулица, Ваљево, Осечина, Параћин, Бор, Обреновац, Рача, Ивањица, Кучево, Брус, Вождовац, Прокупље, Беочин, Владичин Хан, Бојник, Нови Пазар, Бела Паланка и Јагодина.

Министар Јовановић изразио је задовољство што, у име Владе Републике Србије и у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, има прилику да уручи кључеве 21 возила које ће превозити ученике из најудаљених сеоских насеља до матичних школа на безбедан начин. Како је рекао, возила су намењена социјално и економски нестимулативним срединама, као и деци са сметњама у развоју. Он је указао на то да би аутобуси требало да допринесу смањењу превременог напуштања образовања, али и бољим условима школовања.

Локалне самоуправе у Србији добиле су возила уз прецизиране уговорне обавезе у погледу регистрације, ангажовања возача, одржавања возила, трошкова коришћења возила итд. Председници општина и градоначелници, којима су уручени кључеви и пратећа документација, поручили су да ће аутобусе користити не само за превоз деце до школе и назад, већ и за одлазак у биоскоп, позориште и на такмичења.

Ненад Марковић, члан Градског већа града Краљева, који је у име града Краљева потписао Уговор, објаснио је како је Краљево добило ову вредну помоћ.

„Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је конкурс за доделу школских аутобуса. Град Краљево је конкурисао, како би обезбедио превоз деце, од петог до осмог разреда, из Бзовика и Рудна до Студенице. Међутим, ове године, школа, која је у обавези да обезбеди превоз, морала је у јануару да распише конкурс, тако да има изабраног превозника до краја године. Овај аутобус ће користити од другог полугодишта школске 2014/2015. године, а до тада ћемо га искористити за превоз ђака на разна окружна и републичка такмичења. Сагледаћемо могућност да неко можда узме да превози децу у неким другим деловима у тих шест-седам месеци. Аутобус, вредан 5.700.000 динара, дат је граду на коришћење, уз обавезу да га користи искључиво за превоз деце, што ће град и радити. Коришћењем овог аутобуса, град ће, годишње, уштедети милион динара“, изјавио је Ненад Марковић.

Финансијска средства обезбедило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у оквиру пројекта ДИЛС „Пружање унапређеих услуга на локалном нивоу“, који се финансира средствима кредита Светске банке. Вредност уговора износи 856.380 евра.

 

Print Friendly, PDF & Email