Школска управа Краљево уприличила је свечаност поводом обележавања Дана просветних радника, на којој су уручене захвалнице наставницима и супервизорима који су учествовали у припреми, снимању и вредновању часова на даљину.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић поздравио је представнике Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, руководиоца Школске управе, а директорима, професорима, наставницима и учитељима честитао њихов дан.

Према његовим речима, представници Министарства, Школске управе и град Kраљево имају прилику да захвале просветним радницима који су током претходне две годинеза време пандемије ковида, вредно припремали часове путем онлајн платформе за основце и средњошколце.

„Услед новонастале епидемиолошке ситуације, 130 наших професора, наставника и учитеља морали су да развију нов начин предавања и припремали су часове које су деца из читаве Србије имала прилику да прате. Онлајн предавање се показало веома успешно с обзиром на околности”, нагласио је Терзић, па додао: 

„Треба да захвалимо и великом броју информатичара и људима који су били техничка подршка, који су у веома кратком временском року омогућили да се ови часови снимају и да деца не губе лекције.”

Како је истакао градоначелник, морамо заједно да пронађемо начин да се увек понашамо одговорно, и у ванредним ситуацијама, а наши наставници, професори и учитељи показали су спремност и ове године.

„Уверен сам да ћемо кроз добру сарадњу, која већ постоји, између Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Школске управе Краљево, града Краљева и свих вас омогућити нашој деци да се образују боље, да више уче, да стичу боља знања. Сви заједно морамо радити и на изградњи нових школских објеката и фискултурних сала, на подизању стандарда просветних радника јер то је пут којим ћемо показати да школство јесте један од примарних задатака у нашој држави”, поручио је Терзић.

Градоначелник је изразио наду да ће пандемија коначно проћи и да ће се  ученици ускоро вратити старом начину наставе у свим основношколским, средњошколским и високошколским установама на територији Kраљева и читаве Србије.

Захвалнице, које је уручила руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, добило је укупно 130 наставника и супревизора који су снимили око 260 часова за ученике од првог до осмог разреда, а који су емитовани на Јавном медијском сервису РТС.

 „Желимо да се, обележавањем овог дана, још једном подсетимо нашег највећег просветитеља и реформатора српског језика Вука Караџића, а уједно и да свим просветним радницима и запосленима у образовању честитамо њихов дан. Искористили смо прилику да захвалимо свима који су у време пандемије уложили време и труд у циљу што квалитетније наставе”, изјавила је Бојана Маринковић, истакавши да се Дан просветних радника први пут организује и обележава у нашем граду.

Како је истакла, цела Србија је могла да гледа часове наставника са територије Краљева, Рашке и Врњачке Бање, а Школска управа Kраљево добила је похвалу и захвалност на лепој и конструктивној сарадњи од редакције Образовно-научног програма РТС-а као одговор на савладане изазове у просвети настале због пандемијe.

Начелница Одељења за послове предшколског и основног образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја др Славица Јашић изразила је задовољство што са просветним радницима града Kраљева слави Дан просветних радника.

Како је појаснила, овај дан се обележава у више од 100 земаља широм света, а Република Србија одабрала је 8. новембар – Митровдан, датум који се води као дан рођења Вука Стефановића Караџића.

„Честитам свима који су активно учествовали у претходних годину и по дана у реализацији и припреми образовно-васпитног рада, најчешће путем наставе на даљину. Ми смо пионири, не само у окружењу, него и шире, јер смо успели за неколико дана да организујемо наставу на даљину на свим нивоима почев од предшколског, основног и средњег образовања и васпитања”, изјавила је начелница Јашић.

Према њеним речима, посвећеност и одговорност наших просветних радника је допринела да квалитетна настава траје годину и по дана.

„Желим да и даље радимо на реформи образовања која се у нашој земљи спроводи већ осам година и на крају ове школске године имаћемо реформу у потпуном облику која акценат ставља на развој кључних компетенција наших младих, наше деце и припремамо их за живот и рад у XXI веку. Не треба никад заборавити да је у школама 20 одсто популације, а 100 одсто наше будућности. Поносни смо на све просветне раднике широм Републике Србије”, истакла је начелница Јашић.

Ђаци краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац” извели су кратак пригодни програм којим је употпуњено свечано уручење захвалница.

Print Friendly, PDF & Email