На иницијативу удружења „Колевка је највеће пространство“ из Врњачке Бање, којe се бави проблематиком „беле куге“, и екипе РТС-овог серијала „Задња кућа, Србија“, град Краљево се активно укључио у покретање решавања овог великог проблема. Тим поводом, организован је скуп директора основних и средњих школа и наставника и професора са теритотије града Краљева посвећен решавању проблема који доноси сваке године све празније ђачке клупе.

На скупу су представници удружења, уз краћу презентацију, изложили и план и стратегију у којима наставни кадар може играти пресудну улогу.

Према речима Станка Лакића, координатора Удружења „Колевка је највеће пространство“, српски народ копни као снег у пролеће, те стога ова тема мора да буде тема број један у Србији. Лакић је најавио и гостовање каравана по целој Србији.

Треба да мењамо свест из основа, да волимо да имамо децу, у чему треба да нам помогну и наставници и професори. Ми ову битку не смемо изгубити, то је битка свих битака. Сваке године нестаје један град величине Младеновца, до 40.000 становника. За 50 година, може да се догоди да будемо национална мањина у сопственој земљи. Имали смо за 40 година 4.000.000 абортуса“, рекао је Лакић.  

Ситуација у околини Врњачке Бање, Краљева, Крушевца није сјајна, каже Милан Поповић, аутор и водитељ серијала на РТС 1 „Задња кућа, Србија“.

Становништво је све старије. Активност коју спроводимо са школама, са наставницима, подразумева да они покушају да формирају нову генерацију која ће волети децу, да почну још сада да раде са децом како би она, кроз ликовне радове, песме и приче, схватила значај стварања породице. Држава треба да почне да даје конвенције трудницама. Морамо да наметнемо то да оне постану главне звезде. Моја екипа сада почиње да ради неке позитивније ствари – емитоваће Задњу кућу у првим кућама – приче о породицама које су успеле да задрже децу на селу, јер имају неки предузетнички квалитет који је био довољан да нешто ураде у друштву“, рекао је Поповић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић се залаже за то да треба да буде све више деце – што је проблем не само Краљева, већ и целе Србије.

„Град Краљево опредељује у буџету средства која су планирана за подстицај рађања, незапослене труднице које добијаји одређену новчану надокнаду, за трећи покушај вантелесне оплодње. Покушаћемо да у наредном буџету определимо још и више, али и на друге начине помогнемо како би се у Краљеву рађало што више деце“, рекао је градоначелник Томислав Илић.

Скупу посвећеном борби против беле куге у Краљеву је присуствовао и др Братислав Миловановић, председник Удружења „Колевка је највеће пространство“.

          

Print Friendly, PDF & Email