Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева, у сарадњи са Удружењем Феномена, одржало је обуку цивилне заштите у Месној заједници Витковац. У обуци су учествовале жене из три месне заједнице – Витковац, Зеленгора и Грдица, које су током октобра 2015. године похађале радионице на тему Учешће жена у смањењу ризика од катастрофа – превенција и планирање“, са чланицама и активисткињама Удружења Феномена и СОС телефона. Ова обука је део пројекта „СОС одговор на ванредне ситуације“.

Полазнице обуке за поверенике цивилне заштите у Витковцу обишли су и поздравили председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

Председник Скупштине је истакао да је Краљево, на примеру земљотреса и поплава, схватило важност самоорганизовања. Он је указао на то да сами себи морамо да прискочимо у помоћ, као и својим комшијама, да не губимо време чекајући да помоћ дође са стране. Захваљујући томе, као и труду да вратимо нешто што је било добро из прошлости, сада смо ми центар у Србији за обуку цивилне заштите, рекао је Јовановић у обраћању полазницама обуке.

Председница Савета за родну равноправност је подсетила на изборе за савете месних заједница, када је Савет промовисао веће учешће жена у месним заједницама, што је случај у Витковцу, који има председницу Савета МЗ. Павловићева је истакла и то да ће и одборнице Скупштине града Краљева проћи обуку за поверенике цивилне заштите. 

Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић је одржао предавање на тему цивилне заштите. Он је истакао да је добро што се шири мрежа повереника. Према његовим речима, рад на себи је цивилна заштита – ако смо вешти да пружимо помоћ себи, лако ћемо помоћи и другима. Снежана Апостоловић из Црвеног крста Краљево имала је предавање на тему Прва помоћ, самопомоћ и узајамна помоћ. На крају обуке представници Добровољног ватрогасног друштва Краљево објаснили су гашење пожара употребом ватрогасне опреме и средстава.

  

Print Friendly, PDF & Email