Савет за родну равноправност града Краљева, на Tргу српских ратника, организовао је промоцију пројекта „СОС телефон“ – Зауставимо насиље у породици.

Према речима председнице Савета Лидије Павловић, СОС телефон је намењен женама жртвама насиља у породици. Свака жена која трпи насиље може да позове овај број у свако доба дана и ноћи. На телефон се јављају волонтерке из Удружења „Феномена“, са којим је Савет заједно у пројекту. Постојање овог телефона је важно јер је и прошле и ове године забележен велики број жена које су преживеле насиље, а било је и случајева насиља који су се завршили смртним исходом.

„У оквиру пројекта „СОС телефон“ ангажовали смо адвокатицу која ће пружати бесплатну правну помоћ. Свака жена добиће пре свега подршку, помоћ у вези са институцијама које се баве насиљем у породици и заштитом жена, број адвокатице која ће радити са њима и пружати бесплатну правну помоћ у виду правних савета, иницијалног акта, кривичне пријаве, тужбе за развод брака, алиментације, поделе имовине, пратиће судски поступак уколико се жена оснажи да крене тим путем“, рекла је председница Савета.

Телефон, који је некада радио, поново ради од 1. октобра. Према информацијама волонтерки, које су прошле посебну обуку за овај посао, две-три жене дневно позову и траже помоћ, добију психолошку подршку и информације о институцијама које могу да им помогну. Жене имају страх да пријаве насилника, да се јаве на телефон, неке ни не знају какве могућности постоје. Овај број може да буде анониман, жене не морају да се представе.

Подаци којима располаже Савет за родну равноправност града Краљева, говоре да је у току 2013. и 2014. године убијено 70 жена, 21 је убио супруг, 14 партнер, седам бивши супруг. Од почетка 2015. године у Србији је сваке недеље убијена једна жена. Према подацима UNDP-a Србија, више од половине жена у току свог укупног животног доба доживи насиље у породици, тренутно свака трећа жена живи у насиљу, највише има психолошког насиља над женама, а затим је врло присутно и физичко насиље, у најобилнијим случајевима физичког насиља над женама починиоци су у 88,8% случајева супруг или партнер.

Број СОС телефона који жртве насиља могу да позову за подршку и информације о заштити од породичног насиља је 069 33 55 706. Мејл адреса је sos24h.kraljevo@gmail.com.

         

 

 

 

Ротари клуб Краљево даривао чесму граду                                   30.10.2015.

 

 

Ротари клуб Краљево, заједно са Ротари дистриктом 2483 Србија и Црна Гора, изградио је јавну чесму у нашем граду, у парку код Господар Васиног конака. Чесма је свечано пуштена у рад и уступљена грађанима на трајно коришћење. Према предању, на месту данашње чесме, пре око две стотине година, у тадашњем Карановцу, пред почетак изградње прве зидане куће, ископан је први бунар за снабдевање грађана водом.

Представници краљевачког Ротари клуба чесму су симболично предали градоначелнику града Краљева, а свечаности су присуствовали и други представници локалне самоуправе, јавних предузећа, градских и републичких институција, ротаријанци из Београда, Крагујевца, Ужица, Чачка, Крушевца.

Гувернер Дистрикта 2483 проф. др Дејан Чикара истакао је да је Ротари највећа невладина организација на свету, која у 34.000 клубова окупља више од 1.300.000 чланова.

Ротари покрет је основан пре 110 година у Америци и, иако није хуманитарна организација, широм света је реализовао велики број хуманитарних пројеката. Највећи је искорењивање дечје парализе, који се више од 20 година реализује у Африци, и обезбеђивање пијаће воде у државама које је немају”, рекао је гувернер Ротари дистрикта 2483.

Ротари је удружење професионалаца који су се доказали као врхунски у свом послу, а слободно време користе да помогну клубу, удружењу и окружењу у којем живе и раде. Ротаријанци се финасирају из сопствених средстава, чланарине и донација.

Према речима председника Ротари клуба Краљево Љубише Лешевића, од оснивања, Ротари клуб Краљево је спровео више акција.

Ротари клуб Краљево редовно набавља опрему за лечење деце, коју је донирао педијатрији Дома здравља и Опште болнице Студеница”, купује књиге за сеоске библиотеке. Након земљотреса, захваљујући краљевачким ротаријанцима, изграђене су две монтажне куће, после прошлогодишњих поплава неколико породица у Грдици је добило намештај и нове подове, изграђене су две чесме у парку Пљакин шанац и у Чика Љубиној улици“, каже Лешевић.

Један од циљева Ротари клуба Краљево је и да подстакне друга удружења да помогну свом граду.

           

 

 

Print Friendly, PDF & Email