Више од 50 кувара у 44 екипе такмичило се ове суботе, у оквиру манифестације „Сребни казан 2013" на Тргу српских ратника у Краљеву у традиционалном спремању пасуља. Лепо време и други пропратни садржаји привукли су и велики број оних који су на Пасуљијаду дошли само да би уживали у побању јела које многи сматрају традиционалим српским јелом, иако је пасуљ омиљена храна у многим деловима света.
Угоститељско-туристичка манифестација „Сребрни казан", чији је покровитељ град Краљево, а организатор Туристичке организација „Краљево" одржава се од 1990. године и на њој, у просеку, свега половину такмичара чине професионални кувари, а остали се надмећу у категоријама угоститељских школа и кувара аматера.
Овогодишњој Пасуљијади претходило је, дан раније, на Крстовдан организовано надметање у припреми рибље чорбе и вечерњи концерт певача Милана Топаловића Топалка на Тргу српских ратника.
Поред традиционално великог броја учесника из Краљева и околине, ове године велики број такмичара дошао је из свих крајева Србије: Ивањице, Костолца, Рибарск бање, Ниша, а такмичар Љубинко Раковић је због Пасуљијаде после 17 година први пут дошао у Србију из далеког Сиднеја. Спремање пасуља му је, како је рекао, посао и у тој далекој острвској земљи, а за краљевачку Пасуљијаду одлучио је, каже, да ово јело спреми по рецепту италијанске кухиње, који је љући него српски. Већ трећу годину на овој манифестацији учествују и екипе из Македоније, представници Националног савета македонске мањине у Србији и Удружења Македонаца у Краљеву „Кирил Пејчиновић". У улози дегустатора на страначком штанду „Нове Србије" нашао се и министар задужен за инфаструктуру Велимир Илић.
Пасуљем су се данас послужили и бојни градски званичници, између осталих градоначелник дагн Јовановић, његов заменик Милун Јовановић, председник градске скупштине Сретен Јовановић и његов заменик Томислав Илић. Према речима градоначелника Краљева Драгана Јовановића, који је званично отворио овогодишњу краљевачку Пасуљијаду, љубав према храни је најискренија, иако пасуљ као национално јело може да се кува на стотину начина, а да загори само на један. Он је истакао да је „Сребрни казан" ове године, квалитетом организације и бројем посетилаца подигнут на виши ниво.

„Надам се да ће и ова манифестација допринети подизању туристичких потенцијала и понуде нашег града", рекао је градоначелник Краљева Драган Јовановић

Краљевачку „Пасуљијаду" традиционално је пратио и богат културно-уметнички програм уз учешће бројни фолклорних и певачких група из свих крајева Србије. „Сребрни казан 2013" имао је свеукупног победника и најбоље у категорији професионалаца, аматера и ученика угоститељских школа. Најбољу рибљу чорбу припремио је кувар Милан Бањанац из екипе „Лопатница", док је свеукупни победник манифестације екипа сплава „Краљица Ибра" из Краљева.

Print Friendly, PDF & Email