Градоначелник и заменик градоначелника града Краљева, на радном састанку у вези са Пројектом стамбене обнове дела Доситејеве улице после земљотреса у Краљеву, састали су се са пројектним тимом Консултанта (којег је ангажовала Развојна банка Савета Европе), одређеним за пружање техничке помоћи на реализацији Пројекта и тимом Јединице за управљање пројектом.

Састанак је организован у циљу утврђивања распореда даљих активности током припремне етапе Пројекта и делегирања задужења и задатака између тимова. Централним темама су обухваћени имовинско-правни аспекти, принципи уговорних односа између учесника у Пројекту и учешће крајњих корисника и стварање предуслова и динамика реализације тзв. теренских активности (геодетска мерења, геомеханички и геофизички истражни радови, званично утврђивање површина постојећих станова и образовање релевантних и потпуних база података).

Одређени су приоритети и програмиран рад тимова у следећем кварталу у складу са проценом времена потребног за ратификацију Оквирног споразума о кредиту и, тако, стварање услова за закључивање пратећих уговора и споразума између учесника у Пројекту и њихову имплементацију.   

„Овде се договарамо о могућим правним стварима које ће дефинисати одређене поступке и одређене кораке, а пре свега да направимо услове за пројектни задатак како бисмо ушли у реализацију односно израду пројекта, а пре тога да урадимо оно што је потребно – тзв. испитивање на самом земљишту. Надам се да ћемо врло брзо створити услове да кренемо у пројектовање овог дела насеља, а надам се и након тога изради главног пројекта и коначно изградњи овог врло важног пројекта за град Краљево“, изјавио је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић.

Луис Мицано, пројект менаџер Фонда за Западни Балкан, изразио је наду да ће пројекат бити ускоро и успешно завршен.

На захтев упућен из Министарства финансија Републике Србије, Административни савет Развојне банке Савета Европе, у јануару ове године, одобрио је кредит у износу од осам милиона евра за пројекат урбане регенерације дела Доситејеве улице. То је био предуслов за покретање Пројекта техничке помоћи за Пројекат стамбене обнове насеља у Краљеву.  
 
 
 

Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

 

Поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, који се обележава 15. новембра, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и ЕСТШ „Никола Тесла“, у сарадњи са Црвеним крстом Краљево, Саобраћајном полицијом Краљево, Ватрогасном јединицом и Хитном медицинском помоћи у дворишту школе организовали су Јавни час.

Учесници Јавног часа су присуствовали симулацији активности након саобраћајне незгоде, а могли су да разгледају и возила и опрему за специјалне намене. У дворишту школе засађено је дрво у знак сећања на жртве саобраћајних незгода.

Циљ обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је подизање свести о значају безбедности саобраћаја и могућности да се смањи број и последице саобраћајних незгода. Обележавање овог дана пружа прилику да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. То је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

            Према речима представника Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненада Марковића, подаци за ову годину за град Краљево су охрабрујући.

„Задржали смо тренд од прошле године, када је било 18 изгубљених живота, у односу на 2012. годину, када је било 26. Активности попут ове данас су један од начина на који покушавамо да утичемо на свест грађана да буде све мање жртава у саобраћају“, рекао је Марковић.

У Србији је прошле године погинуло 650 особа, 3.415 је тешко, а 15.029 лакше повређено.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 1993. године почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалих у друмском саобраћају Road Peace из Велике Британије. Уједињене нације су 26. октобра 2005. године усвојиле резолуцију, којом позивају на обележавање треће недеље новембра као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. У Србији се овај дан обележава од 2007. године.

 
 

           

  

 

Print Friendly, PDF & Email