У складу са Националном стратегијом за решавање питања избеглих и интерно расељених лица и настојањима Владе Републике Србије и Комесаријата за избеглице и миграције да затворе колективне центре и унапреде животне услове интерно расељених лица у Србији, у граду Краљеву, у Стадионској улици,  изграђено је 10 стамбених јединица (45/50 m2) намењених интерно расељеним лицима која су била смештена у колективном центру Ромско насеље „Стари аеродром“. Пројекат је реализован у оквиру дугогодишње успешне сарадње града Краљева и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, а у складу са уговором закљученим између града и Комесаријата, на основу кога је Влада РС, посредством Комесаријата, обезбедила 25 милиона динара, а град локацију, коју је инфраструктурно опремио, у отприлике истој вредности. 

Изградњом станова, реализацијом програма откупа сеоских домаћинстава, програма помоћи у грађевинском материјалу, као и тзв. пик-ап програма, које је финансирала Међународна заједница, а имплементирани су посредством међународних хуманитарних организација, пронађена су адекватна стамбена решења за 24 породице које су биле смештене у колективном центру Ромско насеље „Стари аеродром“, тако да су створени сви неопходни услови за затварање и последњег званичног колективног центра на подручју града Краљева од укупно 28, колико их је било 2000. године. Станови су дати корисницима у закуп на неодређено време и не могу се откупити или на било који начин отуђити. 

Приликом уручења уговора и кључева новим станарима, градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је да је ово леп поклон за Роме пред божићне празнике.

„Шаторско насеље више неће да постоји. Захваљујући Комесаријату за избеглице, више нећемо имати колективне центре на територији града Краљева“ истакао је градоначелник.

Заменик градоначелника Милун Јовановић истакао је значај партнера на овом пројекту – UNHCR-а, Визије, Хелпа. Према његовим речима, за још две-три породице, које нису избегла и расељена лица, биће нађено решење са Центром за социјални рад и другим институцијама.

„Препорука је да се у наредних неколико дана уклони насеље да се не би насељавала друга лица и правио гето, јер је и за град и за Републику неприхватљиво постојање таквог насеља“, истакао је Јовановић.

Према речима Слободана Станишића, повереника Комесаријата за избеглице, спроведена је гетоизација ромске популације. Захваљујући Визији, Интерсосу, Данском савезу за избеглице и UNHCR-у, добијени су шпорети на чврсто гориво и машине за веш, Црвени крст је обезбедио гардеробу и ћебад, а Хелп би требало да набави кревете.

 „Добро је да свака година почне тако што ће неко да добије кров над главом. Ово је још један центар мање од некадашњих 700 колективних центара, од којих сада имамо 21 у целој Србији. Надамо се да ће ова деца порасти у нормалним, хуманим условима и да ће добити могућност да заврше добре школе“, поручио је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

 
|
Print Friendly, PDF & Email