До септембра следеће године у Краљеву ће бити изграђено 20 станова за избегла и расељена лица, чиме ће бити затворен и последњи од два преостала колективна центра у овом граду. Уговор о изградњи станова данас су у Краљеву потписали УНХЦР, Комесаријат за избеглице Србије, град Краљево и овдашњи Центар за социјални рад.
Средства за изградњу стамбене зграде у износу од 360.000 евра донира Европска унија преко своје канцеларије у Београду, а град Краљево ће обезбедити плац и изградити инфраструктуру. Међу ових 20 станова, који ће бити саграђени у Борачком насељу, четири стана ће бити намењена домаћем социјално угроженом становништву.
Шеф канцеларије УНХЦР-а за јужну и централну Србију са седиштем у Краљеву Душко Куновски рекао је да су градске власти и установе уз помоћ Комесаријата за избеглице уложили велике напоре да и последњи колективни центри буду затворени.
"И последњи избегли и расељени ће следеће године напустити тешке услове живота у колективним центрима и прећи ће у станове примерене данашњим стандардима", казао је Куновски.
Представница Комесаријата за избеглице Драга Трнинић подсетила је да је пре десетак година на подручју Краљева било чак двадесет колективних центара и изразила задовољство што ће у наредних годину дана и последња два бити затворена.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић је захвалио свим донаторима који су у последњих десет година саградили око 200 станова за избегле и расељене.
"Без помоћи државе и међународних организација Краљево само никада не би могло да се избори са око 20.000 избеглих и расељених који су се у наш град доселили у последњих 20 година", истакао је Симовић.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email