„Град Краљево жели да Вас подстакне на даљи успех у образовању и да допринесе свом развоју, зато што сматра да Ви својим примером показујете да сте будућност не само нашег града, већ читаве Србије“, рекао је на данашњој свечаности приређеној поводом доделе стипендија најбољим студентима Краљева градоначелник Драган Јовановић.
Укупно пет милиона динара град је, за школску 2012/2013. годину, издвојио за стипендирање 50 младих људи који су остварили право да у наредних 10 месеци примају по 10.000 динара студентских стипендија, од чега ће, по уговорима, за пет првих месеци средства бити исплаћена одмах.
Ове године додељене су 33 стипендије најбоље рангираним студентима града Краљева по успеху и материјалном статусу, са просечном оценом током студија од 10.00 до 9.56, као и 17 стипендија студентима дефицитарних занимања града Краљева на основу извештаја Националне службе за запошљавање Филијале Краљево, са просечном оценом од 9.82 до 8.52.

„Кажу како „би било дивно када би младост знала све што може, а старост могла све што зна“. А ја, код свих вас који сте заслужили да се овде нађете као најбољи међу најбољима, видим људе који су своје светове саградили окружени људима који, као и Ви, верују у своје снове. Ако је Ваш досадашњи сан био да будете најбољи студенти, данас на папир запишите и свој животни циљ. Запамтите, највећи број оних који га имају „црно на бело“ успевају да га остваре!“ – поручио је академцима градоначелник Драган Јовановић.
Он је додао да је ово скроман начин да се младим људима покаже да неко брине о њима и њиховој будућности и да вреднује њихове успехе:

„Говоре да неке нове обале свако од нас може да открије тек када скупи довољно храбрости да из вида изгуби ону на којој сада чврсто стоји. Можете да се отиснете, живот то тражи од вас, али не треба да је заборавите. Никада не препустите забораву ту обалу која се храни помишљу да ћете је се сетити једног дана када будете велики и важни“.
Градоначелник Краљева Драган Јовановић подсетио је да милионе динара држава, локалне самоуправе, и предузећа, годишње улажу у младе таленте, али да са овде стеченим дипломама наши млади одлазе у свет, да тамо завршавају докторате и добијају посао у престижним фирмама. Само од одлива мозгова Србија је у последње две деценије, процењује се, изгубила око 12 милијарди евра, јер је у свакога ко са дипломом српског факултета оде у свет држава већ уложила најмање 10.000 евра.

„Увек је изгубљено само оно чега смо се одрекли“, речи су градончелника који је на самом крају студентима пожелео да стипендије троше у здрављу и да никада не забораве  да је „свако ко престаје да учи, већ стар, а они који настављају да уче – остају млади!
 
 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email