Из буџета Министарства здравља издвојено је сто милиона динара за санацију Интернистичке болнице Здравственог центра „Студеница" у Краљеву, која је затворена због тешких оштећења у земљотресу новембра 2010. године, рекла је данас у Краљеву министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.
„Иако наше министарство располаже врло скромним средствима, ова здравствена установа је приоритет Србије због тога што својим услугама покрива велико подручје и највећи број расељених лица", рекла је министарка Ђукић Дејановић, након састанка који је у згради Градске управе имала са градоначелником Краљева Драганом Јовановићем и другим градским челницима.
Према речима министарке, градоначелник са својим сарадницима и она са својим сарадницима, сагласили су се да се о проблемима здравства Краљева неупоредиво боље може договорити на терену, него у кабинету у Београду, због чега је договорено да такав начин рада мора постојати и убудуће.
„Катастрофичне последице земљотреса још увек нису саниране, па су реконструкција зграде Интернистичке болнице и изградња објекта Завода за јавно здравље оно што морамо да реализујемо што пре из ионако скромног буџета", рекла је министарка здравља.
Она је данас у Краљеву присуствовала и радном састанку директора 15 здравствених установа Рашког управног округа, саслушала њихове проблеме и предочила план министарства да новим кадровским планом побољша однос медицинског и немедицинског особља, као и структуру здравствених радника.
Мораћемо да радимо на томе да у здравственим установама буде више здравствених радника, а да техничко-административно особље, по њиховом одласкју у пензију замењујемо медицинским кадром", рекла је Ђукић Дејановић.
Она је додала да то подразумева и набавку савремене опреме, информатичких система и умрежавање на путу до електронског рецепта и картона.
Према речима министарке Ђукић Дејановић, плате здравственим радницима биле су пребачене још 1. маја, али нису исплаћене зато што по основу зарада у истом месецу могу да се изврше само две уплате.
„Министарство је пребацило новац, али претходни дани били су нерадни за оне који дистрибуирају финансије", прецизирала је министарка здравља.
Захваљујући на разумевању Министарства здравља за проблеме ЗЦ „Студеница" којем гравитира око 300.000 грађана и у којем је око 1.700 запослених прошле године поднело терет око 1.200.000 прегледа, директор ове здравствене установе Звонко Веселиновић најавио је да ће 23. маја бити отворене тендерске понуде за реконструкцију Интернистичке болнице.
„Новац је у потпуности обезбеђен и очекујем да радови почну средином јуна", рекао је Веселиновић и додао да је са градом већ договорено да помогне у зидању објекта за смештај опреме за магнетну резонанцу.
Према речима Веселиновића, за Краљево је то један од приоритета, градоначелник Краљева Драган Јовановић потврдио је опредељеност града да у томе учествује, али ће према речима министарке здравља о томе одлучивати Комисија која има задатак да постави стандарде за целу Србију. 

Print Friendly, PDF & Email