Пред више од две хиљаде грађана Краљева, седамнаестогодишњи Страхиња Лазовић, ученик трећег разреда Економско-трговинске школе, први је данас препливао 33 метра у трци на реци Ибар и освојио богојављенски крст.
Њему је часни крст, директно из чамца, уручио заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, који је младом Лазовићу први и честитао на упорности, снази и спретности које су га до циља довеле пре старијих и издржљивијих такмичара.
У традиционалном начину обележавања Богојављења учествовала су 33 такмичара, од око 70  пријављених. Старт пливача означен је после заједничке молитве свештенства са пливачима и окупљеним посматрачима.

Према речима Ивана Лазића, председника Удружења грађана „Свети кнез Лазар“, које је било организатор, број учесника и дужина стазе коју су такмичари пливали симболизују број Христових година.
„Осећај је предиван, за ову светињу част је пливати, а победници су сви учесници којима и сам честитам и захваљујем се предивној публици“, рекао је после трке победник Страхиња Лазовић, који је уз ловоров венац, прелазни крст и златни, дар златаре „Александер“, добио и поклоне бројних донатора.

Страхиња тренира пливање, прошле године је до крста стигао други, а данас је, како је рекао, пливао искључиво због вере да свети празник треба да побуди оно најлепше у људима.
Приложници су данас скупљали и новац намењен за изградњу крста на планини Столови, а прикупљено је нешто више од 8.000 динара и 50 евра.

Најстарији учесник трке био је Драгољуб Батић (67), а и ове године учесник трке био је Владимир Милетић који сваке године плива за богојављенски крст, иако нема једну ногу. Свим учесницима Богојављенске трке признања је уручио заменик градоначелника Милун Јовановић, поред којег су локалну самоуправу представљали и помоћници градоначелника за спорт и социјална питања Радомир Јовановић и за питања младих и месне заједнице Вукман Ракочевић.
Стари обичај да се у реку или језеро баци крст, а младићи такмиче ко ће до њега први допливати и ухватити га, у Србији је обновљен пре десетак година, а у Краљеву пре седам.

Пре трке за Богојављенски часни крст, кроз град је прошла литија која је кренула од Цркве свете Тројице где је, у част Богојављења одржана јутарња литургија.
На Богојављење се врше два освећења: уочи празника у цркви и на дан празника у реци, или у другој текућој води. Верује се да је та вода лековита, па је верници захватају у судове, носе кући и чувају до наредне године.

 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email