Бројни љубитељи и узгајивачи коња, учесници и гости из целе Србије, овог викенда окупили су се у долини Западне Мораве, у селу Тавник надомак Краљева, на манифестацији под називом „Штрапаријада“.

Традиционално такмичење вучних коња у извлачењу балвана, које је једно од највећих у овом делу земље, одржава се четврти пут у организацији Удружења штрапара „Браћа Зуцовић-Димовци“ из Тавника.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић пожелео је учесницима, али и бројним радозналцима и љубитељима ових племенитих животиња из градова и општина широм државе, да се лепо проведу и да такмичење, уз фер-плеј, протекне у најбољем реду.

Како је подсетио, велики број посетилаца у последњих неколико година посећивао је штрапаријаду која се одржавала у Цветкама, а ове године велики број Краљевчана и мештана околних села окупио се у Тавнику.

„Лепо је неговати српску традицију и овакву врсту такмичења. Као што сам у разговору са организаторима сазнао, постоје људи који посећују све штрапаријаде које се одржавају у читавој Србији и Републици Српској и драго ми је што је једно краљевачко село данас домаћин овакве традиционалне манифестације“, изјавио је Терзић.

Ово занимљиво такмичење одвијало се на посебно обележеној и ограђеној стази, са простором за публику. Оцењивана је брзина извлачења балвана и понашање коња, али и њихових власника. Дозвољено је вербално бодрење и само руком потерати коња, а ударање и употреба бича на коњима су стриктно забрањени.

Према речима организатора Димитрија Зуцовића, више од 40 парова коња из целе Србије надметало се вукући трупце сразмерне тежине. Снаге су одмеравали у перо-лакој, лакој, средњој и тешкој категорији вукући балване тежине између један и два кубка.

Зуцовић је истакао да најбољи у својим категоријама могу да освоје 35.000 за прво, 30.000 за друго и 25.000 динара за треће место. Он је захвалио бројним спонзорима који су помогли и новчано и материјално како би ова манифестација протекла у најбољем реду.

Штрапаријаде омогућавају гледаоцима да се упознају са традицијом нашег народа и да се очува сећање на једно прастаро занимање. Некада није постојала механизација за извлачења стабала из шуме, па су штрапари односно водичи коња заједно са овим снажним животињама вукли балване из шуме.

Након изузетно занимљивих вишечасовних надметања уприличен је забавни програм, какaв и доликује оваквим манифестацијама, где су учесници имали прилику да, кроз дружење, размене искуства и утиске.

Print Friendly, PDF & Email