Представници града Краљева угостили су трочлану делегацију Одсека за послове цивилне заштите и професионално територијалне ватрогасно-спасилачке јединице града Бања Лука, у склопу тродневне студијске посете, која има за циљ јачање отпорности локалне заједнице на катастрофе и развој међуопштинске сарадње кроз размену искустава током и након елементарних непогода у протеклој деценији, као и на тему развоја цивилне заштите. Домаћин гостима из Републике Српске је Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева.

Госте је поздравио помоћник градоначелника града Краљева Марко Матовић. Осврнувши се на тему – Јачање отпорности локалне заједнице на природне катастрофе, Матовић је истакао да је то „нешто што је нама, нажалост, јако добро познато“.

„То је тема коју смо у неком претходном периоду запоставили, али, нажалост, догађаји су нас натерали да поново ставимо то питање у фокус. Имали смо земљотрес пре десет година, и поплаву великих река, па поплаву малих река, тако да ће размена искустава са гостима из Републике Српске свакако значити и нама и њима на побољшању постојећих система. Некада смо у СФРЈ имали веома развијен систем цивилне заштите. Мислим да смо опет на правом путу. Наша цивилна заштита поставља трендове и иновације у тој области на нивоу читаве наше државе. Надам се да ћемо у синергији са гостима из Републике Српске остварити нове резултате“, поручио је Марко Матовић.

Шеф Одсека за послове цивилне заштите и професионално територијалне ватрогасно-спасилачке јединице града Бања Лука Драган Бабић је истакао, будући да је посећивао Краљево док се бавио кајакануом на дивљим водама, да се у нашем граду осећа као код куће и јако je добро упознат са проблемима са којима се град сусретао.

„Ми знамо шта значе поплаве, имамо искуства и са земљотресима. Овде смо да са пријатељима из Kраљева прођемо кроз све проблеме са којима се сусрећемо и да на основу заједничког искуства дођемо до заједничког закључка односно заједничког рада како да унапредимо цивилну заштиту, реализујемо заједничке пројекте, на обострано задовољство и Републике Србије и Републике Српске односно града Бања Луке, који за сада не заостаје пуно за вама у Србији. Ви сте јако пуно урадили на увезивању, умрежавању, а ми смо више радили на опремању, инфраструктурним стварима. Јако је добро што можемо да разменимо та искуства“, рекао је Бабић.

Руководилац Одељења за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева Здравко Максимовић је истакао значај студијске посете чија је тема катастрофе односно даљи принципи деловања и институционално постављање у односу на све оно што нас окружује.

„Ми имамо доста искуства у процесу обнове, не само када су земљотреси у питању, већ и поплаве и клизишта. Посебно ћемо да презентујемо колегама систем цивилне заштите, центар за обуке цивилне заштите који ће, надамо се, након реконструкције прерасти у први регионални центар за обуке цивилне заштите, као и мрежу повереника и заменика повереника односно припадника цивилне заштите коју смо успели да, након земљотреса, посебно у периоду од 2014. и након поплава, успоставимо на територији града Kраљева, али и на територији других локалних самоуправа у сливу Западне Мораве“, рекао је Максимовић, додајући:

„Нас од других одваја оригиналан приступ, пре свега код процене ризика од катастрофа, код представљања и процена ризика и планова заштите и спасавања. Надам се да ћемо са колегама из Бања Луке разменити и добре примере приступа у планирању, али и у организацији самог система. Будући заједнички пројекти ће се заснивати на обукама и опремању цивилне заштите. Чини ми се да је тај део институционално најмање заступљен у нашем систему смањења ризика од катастрофа. Очекујем да успоставимо ефикасну сарадњу која ће допринети и сигурности наших грађана и наших сународника у Републици Српској“, поручио је руководилац краљевачког Одељења за послове цивилне заштите.

Максимовић је најавио потписивање споразума о сарадњи градова и општина у сливу Западне Мораве, чиме ће први пут бити успостављена заједничка служба на нивоу 18 локалних самоуправа, која ће се бавити пословима цивилне заштите и смањења ризика од катастрофа.

Током тродневног боравка у нашем граду, гости су обишли и Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева и посетили краљевачку Предшколску установу „Олга Јовичић Рита“.

Print Friendly, PDF & Email