Поводом 8. априла, Светског дана Рома, данас је одржана Свечана конференција, којој су присуствовали и представници града Краљева – градоначелник Драган Јовановић, помоћник градоначелника Радомир Јовановић, члан Градског већа Гордана Стојковић. Међу гостима су били и представници ШОСО „Иво Лола Рибар“, Центра за социјални рад, Црвеног крста, Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, сарадник на пројекту „Библиотека играчака“, председник МЗ Центар, Социјалдемократске партије и други.

Зоран Петровић, представник Канцеларије за ромска питања, иако свестан свеукупне тешке ситуације, изнео је најчешће проблеме Рома у нашем граду.

„Имамо проблем са водом за пиће за 18 ромских породица, са канализационом и водоводном мрежом за 10 породица између Ромског 1 и Ромског 2. Проблем је и обезбеђивање подршке за образовање 312 ромских ученика у основним школама. Имамо проблем и са адекватним заступањем ромске заједнице у свим градским комисијама и телима које оснива град“, изјавио је Петровић.  

Градоначелник града Краљева Драган Јовановић, у своје и у име града Краљева, пожелео је добродошлицу и честитао Светски дан Рома, подсетивши да се већ четрдесет три године овај дан обележава како би се указало на тежак положај Рома и да се подстакну сви који су у прилици да помогну како би се њихов положај унапредио.  

Како је истакнуто, иако живимо у 21. веку, по много чему савременом, нажалост, припадници ромске националне заједнице још увек бивају дискриминисани и живе у сиромаштву. Ипак, ради се на томе да се таква ситуација промени, да се унапреди и побољша положај мањинских, осетљивих друштвених група. Тако је све је више ромске деце која похађају основну и средњу школу, која завршавају факултете, као и оних који имају приступ здравственом осигурању, социјалној заштити, личним документима.

„Ми смо ту да Вам помогнемо, да, уз вашу помоћ, учинимо све што можемо да разлике не постоје и да сви имају једнака права и да се брже и лакше укључују у социјалне токове. Град је и до сада помагао, а наставићемо да изналазимо решења да та помоћ буде још већа. Заједно, јачањем толеранције и солидарности, можемо да унапредимо положај Рома у нашем граду“, изјавио је градоначелник Јовановић, и додао:      

„У оквиру пројекта интеграције Рома у друштвену заједницу, новембра прошле године, у нашем граду почела је да ради и Канцеларија за ромска питања, као једина у Рашком округу. На основу одлуке о финансирању удружења грађана, четири месеца финансирана је из градског буџета. Формирање ове канцеларије део је програма Регионалног пројекта интеграције припадника ромске мањине у локалне самоуправе под називом „Смањење угрожености Рома на западном Балкану“.То је само један у низу корака које чинимо.“

Представник Канцеларије за ромска питања захвалио је градоначелнику на лепим речима и разумевању положаја Рома.

„Срећан сам што сам данас поред Вас и што могу да чујем овакве речи од једног функционера, представника града Краљева, који брине о свим грађанима“, рекао је Петровић.

Према евиденцији Канцеларије за ромска питања, у Краљеву данас живи 2.017 Рома, а по званичном попису их има 1.226.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email