Поводом обележавања Светског дана Рома – 8. априла, градоначелник града Краљева Томислав Илић је, на пријему уприличеном тим поводом, честитао празник својим суграђанима ромске националности. Како је рекао, локална самоуправа се потрудила да много тога обезбеди Ромима као националној мањини.

„У току дана ћемо добити уговоре о контејнерима, који ће заменити  шаторско насеље, које ће бити расељено, и сви ће колико-толико добити пристојне услове за живот. У декади Рома град Краљево је много тога урадио. Надам се да ћемо и даље и ми као град, али и друге организације, помоћи Ромима у школовању, у побољшању услова живота“, поручио је градоначелник Краљева.

И председник РНВО „Руке пријатељства“ Зоран Петровић је честитао свим грађанима ромске националности празник и захвалио на указаном поштовању.

Пријему су такође присуствповали пријатељи и сарадници Канцеларије за ромска питања, између осталих, представници града, чланови Градског већа, школа, Центра за социјални рад, ПУ „Олга Јовичић Рита“, као и ученици средњих школа са својом менторком, која им помаже да савладају све препреке током средњошколског образовања и да утиче на њих да упишу више и високе школе.

            Светски дан Рома се обележава од 1971. године, када је 8. априла у Лондону одржан Први светски конгрес Рома. Обележавање овог датума омогућава очување ромске културе и традиције, као и могућност да већинско становништво упозна ромски народ. Цивилно друштво треба да обрати пажњу на проблеме са којима се Роми свакодневно суочавају, нарочито у области здравства, образовања, запошљавања, економског оснаживања.

Чланица Градског већа Гордана Стојковић је напоменула да је градоначелник оформио радну групу за израду нацрта локалног акционог плана за унапређење положаја Рома у граду Краљеву, који ће се ускладити са Националном стратегијом и Стратегијом развоја града Краљева од 2106. до 2020. године.

„Учинићемо све да положај Рома у области становања, образовања, социјалне заштите, здравства буде равномерно заступљен и да се ваша група не осети као веома маргинализована друштвено осетљива група у нашем друштву. Локална заједница ће наставити своје активности да би положај и деце и  одраслих био што бољи“, поручила је већница.  

            Након састанка приказане су презентације два пројекта која унапређују положај чланова ромске заједнице – „Библиотека играчака – РЕФ“ и „Подршка ромским породицама ка бољем сутра“ Канцеларије за људска и мањинска права.
          

Print Friendly, PDF & Email