Кампању „На матуру без аутомобила“, чији носилац активности је Електро-саобраћајна техничка школа „Никола Тесла“, у нашем граду традиционално су организовали Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и Агенција за безбедност саобраћаја. Циљ кампање је указивање матурантима да на матуру не треба ићи колима односно возити, већ користити услуге такси превозника или помоћ родитеља и пријатеља због очекиване конзумације алкохола.

Матуранте средњих школа у Kраљеву, али и студенте Академије струковних студија у Трстенику, у фискултурној сали школе, на трибини под слоганом „Ти бираш шта ћеш да памтиш”, поздравио је представник краљевачког Савета за безбедност саобраћаја – председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.

„Град Краљево сваке године подржи и испрати ову акцију. Срећом, већ десет година нисмо имали ниједну инцидентну ситуацију са матурантима на њихов најлепши дан у животу. Трибина је покушај да и овој генерацији приђемо и да их упозоримо да не дозволе да се тај најлепши дан претвори у најтрагичнији“, поручио је Марковић.

Како је истакао, саобраћај је водећи узрок смртности младих људи у свету, а карактеристично је да су возила којима долазе на матуре пуна, стога је вероватноћа смртно страдалих, у случају саобраћајне несреће, знатно већа. Зато је битно да се учврсте позитивни ставови младих људи и коригују лоше навике и понашање у саобраћају.

У име Града, Марковић је матурантима пожелео срећу на предстојећем „Матурском плесу“ и, како би матурско вече запамтили као најлепши догађај у животу, а не најтрагичнији, апеловао: „На матуру без аутомобила!“.

Представник Кабинета директора Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Коковић подсетио је на то да је ова кампања, са којом су у мају обишли више од 40 локалних самоуправа, настала када су пре пар година крагујевачки матуранти, враћајући се са матуре, смртно страдали. Од тада се континуирано спроводи у циљу подизања свести о безбедном понашању у саобраћају, првенствено код младих.

„Свака пета особа која смртно страда у саобраћају је младо лице од 15 до 30 година, а сваке године више од 100 младих људи изгуби живот“, нагласио је Коковић.

На полигону ЕСТШ „Никола Тесла“ постављени су и симулатори „коса раван“ и „ражањ”, па су краљевачки матуранти и студенти Академије струковних студија у Трстенику имали прилику да пробају симулаторе превртања и чеоног судара.

Колико је важан сигурносни појас као систем заштите возача и путника унутар возила – разјаснио је Коковић, истакавши да је прошле године страдало 67 возача, 44 путника и троје деце јер нису користили сигурносни појас.

„Ова два симулатора имају циљ да подигну свест младих људи о значају појаса и да им у контролисаним условима покажемо због чега је заправо појас битан. Он смањује смртност за више од 50 одсто у саобраћајним незогодама, редукује тешке телесне повреде, а лаке смањује за 20 до 30 одсто, спречава контакт путника унутар возила – што је јако важно: ако једно лице не користи појас, може током незгоде да усмрти друго лице у возилу“, појаснио је Коковић.

Кроз статистичке податке о погубном дејству алкохола на вожњу, о брзини и употреби сигурносног појаса, на трибини, представници Агенције за безбедност саобраћаја и Друштва параплегичара покушали су да суоче матуранте са потенцијалним ризиком који носи несавесно понашање у саобраћају.

Своју животну причу са матурантима је поделила Кристина Грбовић из Чачка, која је, како каже, и сама део статистике о страдалим и повређеним особама у саобраћајној незгоди. Кристина је својом причом желела да укаже на битност поштовања саобраћајних прописа, везивања појаса и поштовања брзине. Она је апеловала на матуранте да, под дејством алкохола или са неким ко је конзумирао алкохол – не седају за волан, већ да одвоје новац за такси јер – живот нема цену.

Print Friendly, PDF & Email