Месна заједница Ратина је, уз подршку града Краљева и Туристичке организације Краљева, уприличила, четрнаести пут по реду, традиционалну манифестацију под називом „Пројада”.

Са жељом да се очува традиција овог краја, „Пројада” спаја различите културне садржаје, али и подсећа на све пале борце у Великом и Другом светском рату.

Након кратког културно-уметничког извођења Културно уметничког друштва Ратина, добродошлицу званичницима, такмичарима и бројним посетиоцима, пожелео је председник Месне заједнице Ратина Драган Стевановић.

Стевановић је захвалио представницима Града на подршци коју пружају Месној заједници Ратина како би ова дугогодишња манифестација била успешно организована. Како је истакао, манифестација је организована у складу са епидемиолошким мерама и свим учесницима подељене су маске и алкохол.

У име града Краљева и градоначелника др Предрага Терзића, такмичаре и посетиоце поздравио је заменик градоначелника Вукман Ракочевић.

Ракочевић је пожелео срећу свим учесницима, па нагласио да ће мештани Месне заједнице Ратина увек имати подршку града Краљева у организовању  манифестације која чува српску традицију, али и сећање на све пале борце који су живот дали за нашу слободу и отаџбину.

Према речима организатора „Пројаде” Драгише Радевића, иако ове године има мање учесника, сви су спремили богату трпезу за такмичење. Радевић је истакао да је проја отхранила српског сељака и српског војника и зато одржавање традиција и културе сећања мора да се настави.

На Спомен обележје из Другог светског рата страдалим грађанима Ратине и припадницима Црвене армије, као и на Спомен обележје мештанину Ратине Ивици Драгањцу, који је погинуо 1999. године за време НАТО агресије, заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић, помоћници градоначелника Никола Радевић и Милош Милишић, и председник Месне заједнице Ратина Драган Стевановић положили су венце. Након тога је, одржан је помен за погинуле у Великом и Другом светском рату у Храму Светог Јована Крститеља.

У дворишту Основне школе „Доситеј Обрадовић” у Ратини, уследио је обилазак Улице проје, у којој су 22 такмичара на својим штандовима изложили ђаконије од кукурузног брашна и традиционална српска јела.

У оквиру манифестације, одржана је и Смотра дечијег стваралаштва Србије на којој су учествовали малишани из 11 фолклорних ансамбала.

Print Friendly, PDF & Email