Од седам предлога за допуну дневног реда сутрашњег заседања градске скупштине на данашњој седници Градског већа усвојен је један, одбијен је један предлог за повлачење са дневног реда те седнице једне од тачака која је већ увршћена у дневни ред, а нису усвојени ни амандмани на Предлог одлуке о начину и поступку именовања директора јавних и јавних комуналних предузећа.
„Одбијањем два амндмана које је на ову одлуку поднео Милан Милошевић, одборник Српске напредне странке, шаљемо поруку да се не прихвата по аутоматизму све што долази из редова владајуће коалиције“, оценио је после седнице Градског већа градоначелник Краљева Драган Јовановић.
Данас није прихваћен предлог одборничке групе „Покрет за Краљево“ да се са дневног реда предстојеће скупштине повуче предлог одлуке о отуђењу објекта „Кабларева барака“ код Машинског факултета. У образложењу предлога за повлачење тачке дневног реда наводи се да је „постала пракса да град своју имовину поклања Републици Србији, а не добија ништа заузврат“ због чега, како је оцењено, град треба да оформи комисију чији ће задатак бити да изради план размењивања непокретности на релацији Краљево-република. У образложењу Зорана Радосављевића, начелника Одељења за управљање имовином и информационе технологије, којим је Градском већу предложено одбијање предлога за повлачење ове тачке са скупштинског дневно реда, оцењено је да се ради о објекту који се отуђује ради смештаја студената и забавно-рекреативних активности за потребе Дома ученика средњих школа и да постоје разлози за доношење овакве скупштинске одлуке.

Чланови Градског већа прихватили су предлог одборника Јована Нешовића да се у дневни ред предстојеће скупштине уврсти  тачка са Предлогом решења о давању сагласности на одлуку Управног одбора ЈЕП „Топлана“ по којој цене грејања стамбеног и пословног простора остају исте .
Највише полемике на данашњој седници Градског већа било је око предлога одборничких група Демократске странке и Либерално демократске партије да дневни ред седнице градске скупштине буде допуњен Извештајем градоначелника о реализацији пројекта „Урбана регенерација Доситејеве улице“.

„Као градоначелник осећао сам обавезу да о томе дуже дискутујемо због присутних већника и помоћника који морају да буду мало више информисани о пројекту“, рекао је градоначелник Јовановић, оцењујући да први човек града нема снагу да све изгура сам.
Он је додао да га не напушта нада да ће овај пројекат бити реализован уз кредит од осам милиона евра Централне европске банке (ЦЕБ).

„Разговарао сам са надлежнима из ЦЕБ и Министарства финансија, на потезу је Министарство грађевинарства и урбанизма, које треба да упути захтев Министарству финансија, које би онда могло амандмански да реагује“, каже Јовановић, оцењујући да би то онда била велика победа Краљева и становника Доситејеве улице.
Према речима градоначелника, уколико до тога не дође, пројекат ће бити реализован уз помоћ резервног решења.

„Радови дефинитивно треба да почну у марту 2015. године и то нико не треба да доводи у питање, а у варијанти које је предложило Министарство грађевинарства и урбанизма промењен је само редослед потеза у односу на правила ЦЕБ“, навео је градоначелник Јовановић.
Због сагласности да би стављање ове тачке дневног реда представљало преурањено разматрање напретка, градски већници су одлучили да предложе скупштини да овај предлог не усвоји.

На дневном реду сутрашње седнице неће се наћи ни предлог одборничке групе ЛДП да одборници разматрају Извештај градоначелника о реализацији „Карго центра – Лађевци“, због оцене већника да је његова изградња у надлежности Владе Србије, која је препознала интерес да се овај пројекат реализује у сарадњи са градом Чачком. Нису усвојени ни предлози да се као допуна дневном реду Шеснаесте седнице скупштине града уврсте тачке  „Декларација – Ми желимо ГМО на нашиј територији“ и Одлука о враћању спомен-обележја тенк на Трг светог Саве.

 
 

Print Friendly, PDF & Email