„Извештај о реализацији Одлуке о буџету за првих шест месеци ове године показује да се он креће у оквиру пројектованог, јер је у извештајном периоду остварено 49,2 одсто планираних прихода 2013, годину", рекао је данас после одржане 31. седнице  Градског већа градоначелник Драган Јовановић, додајући да и ситуација на расходној страни показује домаћинско пословање. Осим разматрањем овог извештаја и Нацрта одлуке о завршном буџету града Краљева за 2012. годину, градски већници данас су се бавили и бројним другим важним темама, па су тако, између осталих, данас усвојени предлози градској скупштини да на наредној седници усвоји Оперативни план одбране од поплава за водотоке другог реда, као и Стратешки (петогодишњи) план рада Комуналне полиције за период до 2018. године. Осим тога, већници су се на данашњој седници сагласили са предлозима Управних одбора јавних предузећа „Чистоћа" (за повећање цене услуга коришћења  паркинг простора, у просеку за 12,5 одсто)  и „Водовод" (за повећање цене воде, канализације и пречишћавања отпадних вода, за око 33,5 процената).
                За домаћинства, кубик воде ће, са урачунатим порезом на додату вредност, коштати око 57 динара, а за привреду 105 динара. Одвођење отпадних вода домаћинства ће убудуће плаћати 17, а привреда 29 динара. Пречишћавање отпадних вода за домаћинства ће бити девет, а за привреду 15 динара, док ће одржавање прикључка месечно коштати 103 динара.
            „Имали смо до сада ситуацију да је неко могао да узме црево, да залива траву и да потроши хиљаду литара воде за 40 динара, колико кошта и пола флаше пива, што је заиста испод сваког критеријума", рекао је градоначелник Јовановић, оцењујући да ће нова цена воде неће представљати превелики удар на кућни буџет, а градском „Водоводу" значиће много: и по питању сервисирања кредита из развојног (kfW) програма Немачке развојне банке, и по питању побољшања услуга „Водовода" према крајњим корисницима.
            На основу сагласности Градског већа, „Чистоћа" ће убудуће, у складу са новим ценама, за сваки започети сат паркирања у првој зони наплаћивати 35 динара, у другој 25, а дневна карта за кориснике паркинг места у другој зони коштаће 130 динара.
            „Ово повећање цена је незнатно и мислим да неће посебно оптеретити грађане, а значајно ће се одразити на приходе, што ће градској „Чистоћи" омогућити побољшање сервиса услуга, односно стварање техничких услова да убудуће паркирање може да се плати и sms-ом", прецизирао је градоначелник Јовановић.
            Данас усвојени извештај о реализацији градског буџета за првих шест месеци 2013. године показује да је у извештајном периоду остварен приход од око 1.453.000.000 динара. Расходи су износили око 1.285.000.000 динара, нешто мање од планираних, што је резултирало исказивањем буџетског суфицита од око 194 милиона динара.
            „Краљево нема проблема као градови у окружењу, ни са приходима, ни са расходима, због чега сам задовољан финансијским кретањима у извештајном периоду", рекао је први човек града.
            Градски већници данас су се, усвајањем Предлог одлуке о завршном рачуну буџета града Краљева за 2012. годину, сагласили и са извештајима о ревизији.
„Извештај Ревизорске комисије врло је повољан, чак смо и похваљени као локална самоуправа која готово да није имала проблема око спровођења закона који се односе на буџет", речи су градоначелника.
На данашњој седници усвојен је и Извештај Завода за јавно здравље у којем се истиче да је вода за пиће из градског „Водовода" у јуну  била хигијенски исправна, као и да су параметри свих загађујућих материја у ваздуху били испод граничних вредности. Градски одборници дали су сагласност и на решења за установљавање права трајне службености пролаза кроз већи број катастарских парцела у Толишници, Бреснику, Гокчаници и на Рудну, што представља први корак у реализацији посла изградње неколико мини-хидроелектрана на овом подручју.
Данас је усвојена и Одлука о пројектном суфинансирању пројеката удружења грађана. Град је за суфинансирање укупно 70 пројеката удружења грађана, поднетих по јавном позиву од 15. јула, издвојио укупно 8,5 милиона динара.
Градски већници данас су разматрали и за скупштинску седницу припремили Предлог одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији града Краљева.Print Friendly, PDF & Email