После три дана заседања, вечерас је завршена тринаеста седница седница Скупштине града Краљева на чијем дневном реду је било 50 тачака. Тродневну седницу обележиле су бројне примедбе опозиције, али је већина тачака дневног реда усвојена већином гласова.
Почетак седнице, поред редовног изјашњавања одбоника о поднетим предлозима за измене и допуне дневног реда и усвајање дневног реда, обележила је расправа о изменама Статута града Краљева и изменама тих анјвиших правних аката сваког јавног предузећа. На седници је констатовано да се ове измене спроводе са незнатним кашњењем, јер је статуте јавних предузећа требало ускладити са Законом о јавним предузећима до 1. јула ове године. Измене у статутима јавних предузећа односе се, пре свега, на начин бирања Надзорних одбора (који ће убудуће постојати уместо Управних одбора) и директоа јавних предузећа. Након расправе, одборници градске скупштине усвојили су предложене измене и допуне Статута града Краљева, као и статуте јавних предузећа: „Чистоћа", Пијаца", „Водовод", „Топлана", Општинска стамбена агенција и Дирекција за планирање и изграду „Краљево".
Усвојена је и одлука о доношењу генералног урбанистичког плана Краљева за период до 2020. године, као и одлука о доношењу планова генералне регулације за неколико делова града (Ратарско имање – Грдица, Центар и чибуковац, Сијаће поље, Берановац – Кованлук, Шеовац – Адрани, Кулагића Ада – Адрани, Индустријска зона – спортски аеродом, ратина, Ратина – Панчево, Рибница, Јарчујак, Конарево – Дракчићи) . Усвојене су и одлуке о доношењу плана детаљне регулације за изградњу трафостанице „Краљево 6 – Рибница" са прикључним далеководом и за изградњу далековода 400 кW Крагујевац 2 – Краљево 3, такође са прикључним далеководом.
Градски одборници усвојили су и Одлуку о приступању  изради Стратегије интегралног урбаног развоја централне градске зоне града Краљева. Изгласан је и извештај о раду Градске управе који се, како је наглашено, на дневном реду скупштине нашао први пут након пет година. Изгласани су и извештаји о пословању јавних предузећа и јавних установа у прошлој години, као и повећање цена изношења и трајног депоновања смећа и цена погребних услуга ЈКП „Чистоћа за 27 процената..
Већином гласова усвојена је и Стратегија социјалне политике града Краљева до 2020. године, а одборници су усвојили и одлуку о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу. Будући да је за ту намену из градског буџета опредељено два милиона динара и да један покушај, у просеку, кошта око 200.000 динара, то значи да ће град ове године моћи да финансира трошкове покушаја вантелесне оплодње за десетак парова. Одборници су дали сагласност и на одлуку коју је донео Управни одбор ЈКП „Топлана" да ово предузеће задржи садашње цене грејања.
После тродневног заседања одборници градске скупштине нису усвојили измене Плана уређења грађевинског земљишта којима је било предвиђено да се са других позиција пребаци 74 милиона динара додатних средстава за завршетак радова (испитивање уграђених инсталација, уређење терена са приступним инсталацијама) на Хали спортова. Иако је одборницима предочено да су за поменути износ умањене позиције за које је од стране стручних служби процењено да неће бити реализоване у овој години и да се предложеним изменама и допунама Програма уређивања грађевинског земљишта не мења укупан износ средстава утврђен Програмом, овај предлог није добио зелено светло.
Тринаеста сеница градске скупштине завршена је усвајањем неколико радних закључака и, уобичајено, постављањем одборничких питања, на која се одговор очекује до следећег заседања.


 
 
 

 

КРАЉЕВО ОБЕЛЕЖИЛО 4. ЈУЛ – ДАН БОРАЦА                           04.јул 2013.год.

 

Иако 4. јул, деценијама обележаван као Дан бораца, више није државни празник, у Краљеву се ова традиција одржава, па су и ове године представници локалне самоуправе и борачких удружења, у знак сећања на жртве фашистичког терора положили венце на Споменик отпора и победе у парку код Железничке станице.

У име Града Краљева венац је положио председник градске скупштине Сретен Јовановић са сарадницима.

„Ово је дан који увек мора да нас подсећа на жртве, борце, невино страдале грађане и инвалиде који су тада стали у одбрану отаџбине“, поиручио је председник Скупштине града Сретен Јовановић, оцењујући да су фашизам и нацизам били највеће зло човечанства.

Он је додао да, као потомци, имамо обавезу да сећања преносимо на млађе нараштаје.

„Без обзира на то хоће ли овај дан некада поново бити државни празник, сећања морају да живе, а сви који су тога свесни на овај дан поклониће се сенима часних поредака“.

Председник градске скупштине позвао је њсве грађане Краљева да не забораве историју која је, како је рекао, темељ неопходан за грађење лепше и извесније будућности.

Венце на Споменик отпора и победе у парку код Железничке станице су положили и представници војске, полиције, борачких и мирнодопских удружења.

У Другом светском рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, а погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а њих око 35 милиона је рањено. Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени. Државна комисија бивше СФРЈ објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 људи, међу којима нешто више од 300.000 бораца.

  
 

 

Print Friendly, PDF & Email