Данас су у Краљево стигли учесници међународне Трке мира.

Трка „Peace Run” је глобална спортска манифестација посвећена миру, складу и пријатељству међу људима. Учесници ове манифестације носе упаљену бакљу као симбол људске тежње за лепшим и срећнијим светом. До сада је пронета кроз свих 49 земаља Европе и више од 150 земаља света, повезујући све људе у њиховој тежњи за светом у коме владају мир, љубав, склад и јединство. Порука је – ако можемо да трчимо заједно у миру и хармонији, онда можемо и да живимо заједно у миру и пријатељству. Прва трка је организована 1987. године и одиграва се сваке друге године.

Покровитељ Трке мира у нашој земљи и ове године је Народна скупштина Републике Србије, а подржали су је и Олимпијски комитет Србије и Министарство за спорт и омладину Републике Србије. 

Трка је ове године започела свој европски пут у Порту у Португалији 24. фебруара, а завршиће се 8. октобра у Риму у Италији. Иако редовно долази у Србију, први пут је траса кроз овај део. На путу кроз нашу земљу је прошла кроз Нови Пазар и Рашку, а учесници ће бакљу мира пронети и кроз Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Прокупље, Ниш, Белу Паланку, Пирот, Димитровград.

Бакљу мира су на уласку у наш град сачекали краљевачки атлетичари, деца, грађани, наставивши са српским и интернационалним тимом краљевачким улицама. На путу кроз град тркаче су поздрављали ученици краљевачких основних школа и старији суграђани.

Свечани дочек бакље мира је приређен у старој хали спортова, где је изведен шаролики културно-уметнички програм, у коме су се представили Фолклорни ансамбл и Дечји хор КУД „Абрашевић“, Фолклорни ансамбл „Карановац“, Балетска школа „АРТ Денис Касаткин“, плесна група „Континуум“, полазници школе „Рок планета“, ученице ОШ „Свети Сава“ су читале поруке мира, а чланови Градског хора „Црвчанин“ су отпевали химну „Трке мира“. Хала је била украшена цртежима и порукама мира краљевачких основаца.

У име града, учеснике трке је поздравио  градоначелник Томислав Илић, коме су гости предали бакљу, која је затим кружили међу учесницима програма и посетиоцима.

Краљево је имало много страдања, те тако имамо много разлога да желимо да увек буде мир, не само на овим просторима, већ у целом свету. Надам се да ћемо бити добри домаћини и да ћете бити задовољни нашим гостопримством. Краљево је, као и Србија, део Европе“, поручио је градоначелник Томислав Илић пожелевши тркачима добродошлицу.

            Краљевчане су поздравили сви учесници трке, ултрамаратонци, предвођени директором европског огранка „Трке мира“ Дипавајаном Ренером и директором „Трке мира“ у Србији Предрагом Кнежевићем. 

Вођа српског тима је нагласио да они трче по целом свету са упаљеном бакљом, која симлолизује мир, хармонију, љубав, пријатељство, поштовање, толеранцију међу људима, без обзира на расу, боју коже, припадност политичку или верску. Како је истакао, циљ им је да претрче све чланице Уједињених нација. Кнежевић је с поносом представио два члана нашег тима – један је победио на најдужој трци на свету од 3.100 миља (5.000 км), а други је претрчао другу по тежини трку на свету – десет дана и десет ноћи.

Покушавамо да инспиришемо људе на овај начин, да их усмеримо у правцу мира, који је на планети Земљи најпотребнији. Свако од нас треба да схвати да је на њему да учини први корак, што је и гесло ове трке, да не чекамо неког другог да учини нешто за нас у правцу мира, него да прво свако од нас успостави свој мир, па ћемо тако једног дана имати мир на Земљи. Сваки појединац је битан – и председници земаља и мала деца. Ношење бакље значи одговорност за читав свет. Носимо милионе жеља у бакљи и веома нам је драго да смо је донели и у Краљево. Пуно нам је срце на овако лепом дочеку“, рекао је Предраг Кнежевић.

            У припремама за дочек „Трке мира“ у граду Краљеву, поред одељења и служби Градске управе града Краљева, учествовали су КЦ „Рибница“, СЦ „Ибар“, ТОК, Краљевачко позориште, Полицијска управа, Школска управа, бројна удружења, друштва, појединци.

 
        

Print Friendly, PDF & Email