Развој знања и вештина државних службеника кључни је корак ка квалитетнијим јавним услугама за све грађане и већој одговорности, транспарентности и ефикасности локалних самоуправа, истакнуто је на догађају „Изградња капацитета за добро управљање на локалном нивоу“ који је програм SWISS PRO организовао данас у Београду.

На догађају су представницима и представницама 32 локалне самоуправе из Шумадије, западне, источне и јужне Србије додељени сертификати за успешно похађање обуке за добро управљање и тренинга за тренере, организованих у претходне две године у оквиру програма SWISS PRO који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије.

„Kроз процес обука које је одржао програм SWISS PRO обезбеђен је ефикасан алат за спровођење принципа доброг управљања. Управа по мери свих грађана је могућа само уз јаку синергију националног и локалног нивоа. Имамо велика очекивања од колега из локалних самоуправа и од великог је значајна подршка коју добијају у циљу стицања нових вештина и знања”, оценила је Мила Станковић, начелница одељења за пројекте, Сектор за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Влада Швајцарске је већ 30 година посвећена хуманитарној и развојној сарадњи са Србијом, а добар део те подршке тиче се управо локалних самоуправа, навео је Петар Василев, национални програмски службеник Швајцарске канцеларије за сарадњу.

„Промоција принципа доброг управљања има за циљ побољшање квалитета услуга на локалном нивоу, а самим тим и квалитет живота грађана. Управо база професионалаца коју ви чините доприноси ширењу знања о добром управљању и на тај начин развоју локалних заједница. Радимо на томе да наставимо да вас подржавамо и у наредном периоду”, истакао је Василев.

Дејан Милетић, в.д. директора Националне академије за јавну управу истакао је да унапређење рада јавне управе представља заједнички циљ, а јачање капацитета државних службеника је кључни корак на том путу.

„Знање се једино дељењем уможава и драго ми је што је управо ширење знања оно што нас је све окупило. Национална академија је друга кућа за све запослене у локалним самоуправама, постаните њен активни члан и ојачајте наш рад, као и ваше капацитете”, навео је Милетић и најавио даљу сарадњу са Владом Швајцарске кроз програм SWISS PRO.

Kроз два циклуса обука у којима је до сада учествовало 55 градова и општина, програм SWISS PRO је успоставио мрежу професионалаца који се баве темом доброг управљања, истакла је Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма SWISS PRO.

„Поред свих изазова који постоје, можемо да направимо позитивне друштвене промене на локалном нивоу, што доказује управо мрежа професионалаца која је најважнији ресурс за локални развој. Најважније је да се стечено знање пренесе даље унутар локалних самоуправа и колега из јавне управе, чему доприноси и тренинг за тренере који смо организовали”, навела је Недељковић Беља.

Говорећи о процесу изградње капацитета за добро управљање на локалном нивоу, саветник за добро управљање на програму SWISS PRO Драган Младеновић оценио је да је током претходне деценије промењен начин размишљања о овој области.

„Од практично непознатог појма за већину локалних самоуправа, дошли смо до мреже експерата које смо подржали у усвајању приступа вршењу јавне власти који чини да она буде одговорнија, транспарентнија, ближа грађанима, ефикаснија и ефективнија. Поносни смо што су ти експерти постали перманентни ресурс који општине консултују при развоју локалних политика и пројеката”, навео је Младеновић.

Полазник првог циклуса обука из Општине Лебане Ненад Јовановић оценио је да поред знања из области доброг управљања и тренерских вештина додатну вредност представља размена искуства са колегама из других локалних самоуправа. Kао пример промена које доноси примена принципа доброг управљања навео је да Општина Лебане од скоро пружа  материјалну и правну подршку свим женама које пријаве насиље у породици.

Јасмина Штрбац, полазница другог циклуса обука из Општине Велико Градиште, навела је да  је двогодишња подршка програма Сwисс ПРО допринела да општина оснује радну групу за добро управљање и да ову област уврсти  у план развоја општине као један од стратешких циљева. Посебно значајним је оценила и тренинг за тренере јер су створени услови за пренос знања не само колегама из општине већ и другим локалним самоуправама.

Током догађаја приказан је видео о значају одржаних обука.

Програм SWISS PRO је уз уз подршку Владе Швајцарске организовао од јуна 2019. до маја 2021. године за представнице и представнике 32 локалне самоуправе обуку за примену принципа доброг управљања у пракси, а у септембру 2021. године организован је тренинг за тренере за 26 учесница и учесника обуке који су изразили интересовање за додатно усавршавање.

Сертификате су добили представници и представнице локалних самоуправа: Алексинац, Бајина Башта, Богатић, Ћуприја, Димитровград, Горњи Милановац, Јагодина, Kнић, Kрагујевац, Kраљево, Kрупањ, Лапово, Лозница, Мајданпек, Неготин, Ниш, Пријепоље, Рача, Рековац, Шабац, Смедеревска Паланка, Сокобања, Свилајнац, Топола, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Врњачка Бања, Жагубица и Зајечар.

У име града Краљева, у оквиру пројекта „Изградња капацитета за добро управљање на локалном нивоу“ који организује програм SWISS PRO, сертификат за успешно похађање два циклуса обуке за добро управљање и тренинга за тренере добио је заменик начелника Градске управе града Краљева Дејан Ћајић.

Свечаности су присуствовали и представници државних институција и организација цивилног друштва, као и службеници из 23 локалне самоуправе који су похађали први циклус обука које су спроведене уз подршку Владе Швајцарске.

Догађај је организован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Сwисс ПРО“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).

Print Friendly, PDF & Email