Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и Савет за безбедност саобраћаја града Краљева организовали су трибину за краљевачке средњошколце на тему безбедност саобраћаја.

У фискултурној сали Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла”, параплегичар Славиша Савић одржао је трибину, засновану на личном искуству,  на тему безбедности саобраћаја под називом „Још увек возим”, која је део велике кампање „Ум на друм”.

Трибина је намењена средњошколцима трећег и четвртог разреда односно младим возачима са пробним дозволама како би им била предочени важност и ефекти правилног коришћења сигурносног појаса, све опасности вожње без дозволе, коришћења мобилног телефона при вожњи, негативан утицај брзине и вожње под дејством алкохола.

Како је појаснио представник Агенцијe за безбедност саобраћаја Вељко Ћурчић, у циљу подизања свести и спречавања страдањa младих, али и осталих категорија учесника у саобраћају, Агенција у сарадњи са локалним самоуправама реализује активности са децом и младима на територији Републике Србије.

Секретар Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић, у протеклих шест година је, у склопу пројекта „Још увек возим“, кроз више од 400 предавања своје искуство поделио са 40.000 младих.

Славиша је као седамнаестогодишњак доживео саобраћајну незгоду, за коју је, како тврди, сам био одговоран. У покушају да претекне друга, слетео је са пута и том приликом аутомобил се преврнуо, а он је задобио трајне повреде и остао параплегичар.

„Сем чињенице да ћу младима покушати да пренесем са колико озбиљних последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе, желим да им поручим да за саобраћајне незгоде не постоји вакцина, али се имунитет може стећи поштовањем саобраћајних прописа, чувањем првенствено сопственог живота, а на тај начин се чувају и животи других људи“, казао је Савић.

Како истиче, својом причом жели да подстакне младе људе да схвате како не смеју да дозволе да, због пар секунди младалачке непромишљености, доживе нешто због чега ће се касније кајати и патити.

Превентивну кампању „Ум на друм“, која има за циљ формирање исправних ставова, проширивање знања, кориговање небезбедног понашања у саобраћају код младих и смањење последица саобраћајних незгода у којима учествују млади, реализује Агенција за безбедност саобраћаја.

Пројекат „Још увек возим“, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Агенције за безбедност саобраћаја Србије, спроводе Савез параплегичара и квадриплегичара Србије и Удружење параплегичара Мачванског округа из Шапца.

Print Friendly, PDF & Email