Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је град Краљево и, у пратњи градоначелника Краљева др Предрагa Терзићa, обишао новоизграђену фискултурну салу Основне школе „Живан Маричић“ у Жичи, као и терене под обалом, поред Атлетског стадиона, за кошарку, рукомет и одбојку – пројекте у чију реализацију је Министарство омладине и спорта уложило средства.

Како је истакла руководилац Школске управе Бојана Маринковић, заједничким напорима локалне самоуправе и Владе Републике Србије, Основна школа „Живан Маричић“ у Жичи богатија је за фискултурну салу, у којој сада ученици имају адекватне услове за извођење наставе физичког васпитања. Она је нагласила да се Град Kраљево и територија у надлежности Школске управе Краљево могу похвалити оним што је урађено у протеклих неколико година.

„Пре свега мислим на изградњу инфраструктуре што се тиче школа, изградњу, реконструкцију и доградњу школских објеката, изградњу нових школа и фискултурних сала, обнову фасада у циљу енергетске ефикасности… Велика је улога и велика су улагању државе. Захвалност дугујемо Министарству омладине и спорта, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству правде и Канцеларији за јавна улагања, Граду Краљеву. У нашем граду имамо пројекте велике вредности, који су завршени, који су у току или ће ускоро бити завршени, али ту не стајемо. Надамо се да ћемо наставити овакве пројекте, а све у циљу побољшања услова у области образовања и васпитања“, поручила је Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево.

Градоначелник Краљева је, приликом обиласка фискултурне сале у школи у Жичи, у чију изградњу је уложено 50.000.000 динара, истакао помоћ Министарства омладине и спорта, као и значај који ће сала имати и за ученике и за грађане Жиче и околине.

„Видели смо сјајну децу – гимнастичаре, кошаркаше, рукометаше, који сада имају простор и за обављање часова физичког васпитања, али и за тренинге. Градско веће је на једној од претходних седница дало сагласност ОШ „Живан Маричић“ Жича да, у оним терминима када ђаци не користе фискултурну салу, може да је издаје и другим рекреативцима, тако да ће ову салу користити и наши нешто старији суграђени из Жиче, Матарушке Бање, Ковача“, рекао је градоначелник.

Министарство омладине и спорта је донирало спортску опрему и реквизите школи у жељи да, како је истакао министар, поспеши часове физичког васпитања, још више мотивише професоре, који су уједно и тренери у локалним клубовима, да на квалитетнији и бољи начин раде са децом.

„Поносан сам што смо имали прилику да видимо у пракси како се користи изграђена фискултурна сала у Жичи. У најмодернијој сали, која је изграђена заједничким снагама са међународним партнерима, Министарством омладине и спорта и градом Kраљевом, часове физичког васпитања у најквалитетнијим условима имаће ученици школе, али ће и житељи Жиче, Матарушке Бање и места у околини Kраљева, имати могућност да користе за спортске активности“, казао је министар додајући да ће, кроз изградњу фискултурне сале, али и опремање новим реквизитима и опремом, локални клубови имати могућност да се на квалитетнији и бољи начин припремају и остварују врхунске резултате.

„Тимски можемо да урадимо велика дела – ако довољно снажно сањамо и ако смо уверени да циљеви које желимо да достигнемо имају могућност, али и коначни циљ да омогуће нашим младима и спортистима најбоље услове за  живот у својој Србији“, поручио је Вања Удовичић.

Приликом обиласка кошаркашког, одбојкашког и фудбалског терена под обалом, градоначелник Терзић је истакао да је сарадња између Града Краљева и Министарства омладине и спорта дугогодишња и веома успешна. Министартсво је за пресвлачење тартаном ових терена обезбедило 9.000.000 динара, а град Kраљево додатна 2.000.000 динара.

„Сада када видите овај простор, где на једном месту имате реконструисан стадион, реконструисане терене, теретану на отвореном, коју смо такође изградили средствима Министарства омладине и спорта, схватите да Град одлично сарађује са Министарством. Уверен сам да ћемо наставити да улажемо у развој спорта на територији града, како за професионалне спортисте, тако и за рекреативце“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Министар је истакао идеалну синергију града Kраљева и Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије која је резултирала, између осталог, и реконструисаним теренима на којима Краљевчани, али и они који дођу у Краљево, могу да се рекреативно бесплатно баве спортом.

„У Kраљеву делима показујемо како тимски можемо да унапредимо положај младих, да омогућимо рекреативцима спортистима да имају најбоље услове за рекреативно бављење спортом, али и за припремање за врхунске спортске резултате. Искрено сам поносан када видим да се терени користе. Овај део града добио је потпуно нови изглед и даје Kраљеву додатну вредност – нешто што се налази и на разгледницама и нешто чиме се Краљево хвали“, казао је након обиласка и разговора са Краљевчанима који су се затекли на теренима министар.

Он је захвалио градоначелнику што је, како је нагласио, труд и енергију усмерио ка финансирању не толико популарних спортова.

„Првенствено мислим на базични спорт – атлетику, кроз потпуно реконструисан атлетски стадион и могућност да атлетичари имају најбоље услове за бављење атлетиком, али и могућност да Србија и Kраљево угосте европске и светске атлетичаре кроз организацију такмичења. Атлетски стадион је у потпуности прилагођен организацији међународних такмичења и наша тенденција и циљ јесу да у наредном периоду Краљево постане не само центар атлетике у региону, већ дa кроз разне активности и акције међународни, светски и европски атлетичари долазе у Kраљево и на тај начин поспешујемо и спортски туризам у Kраљеву. Захвалан сам градоначелнику што је показао колико води рачуна о омладинском сектору и колико утиче на то да млади имају могућност да на квалитетнији начин проводе време. То је показатељ колико град Краљево издваја за омладину и спорт“, поручио је приликом посете граду Краљеву министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Print Friendly, PDF & Email