Поводом сећања на погинуле борце који су учествовали у одбрани отаџбине и народа на просторима бивше Савезне Федеративне Републике Југославије у ратовима од 1991. године, Удружење грађана Покрет Срце Хероја организовало је, на терену под обалом, први Меморијални турнир у малом фудбалу под називом „Срце хероја – Милош Ћирковић“.

Председник Удружења Синиша Ивановић истакао је да је назив Покрет срце хероја изабран у част свих погинули бораца у одбрани отаџбине, али и да подсећа и на трагичне судбине киднапованих и несталих лица која никад неће бити заборављена.

„Турнир носи име последњег српског витеза – Милоша Ћирковића који за време НАТО агресије није желео да напусти своје огњиште и повуче се заједно са српском војском и полицијом, већ је остао да, до последњег дана, брани своју родну груду и од тада му се губи сваки траг. О његовом јунаштву ћемо проносити причу са колена на колена како бисмо га сачували од заборава“, изјавио је Ивановић.

У знак сећања на брата Милоша, у име породице Ћирковић и свих чланова Удружења, Илија Ћирковић уручио је скроман поклон, као израз захвалности на подршци и свесрдној помоћи, градоначелнику града Краљева др Предрагу Терзићу.

Први човек Града поздравио је бројне људе добре воље, како из нашег града, тако и из околних градова и општина, који су дошли да на овај начин одају пошту свим палим херојима.

„Данас чувамо сећање на све борце из ратова у Хрватској, Босни и Херцеговини, и у јужној српској покрајини – Косову и Метохији. Сећамо се свих оних који су своје животе или делове тела дали за нашу слободу, који су се борили како бисмо ми данас могли да живимо у нормалној држави. Сви заједно имамо обавезу да чувамо сећање и на Ћирковића, који је симбол свих бораца, и на све људе који су желели да сачувају своја родна места, слободу и српство“, поручио је Терзић.

Градоначелник је подсетио да је Град донео значајне одлуке које се тичу статуса ратних војних инвалида и породица палих бораца. Кроз сарадњу са борачким удружењима обезбеђене су субвенције за цене комуналних услуга, а како истиче, од наредне године у плану је да и борци прве категорије добију ту могућност. Такође, у насељу Воћареве ливаде Држава је омогућила да, поред припадника Војске, Полиције, Жандармерије, Војно-безбедносне агенције, Судске страже, Окружног затвора, и ратни војни инвалиди и породице палих бораца могу да купе станове по ценама нижим од тржишних.

„Важно је да држава и локалне самоуправе брину о деци палих бораца и ратним војним инвалидима, а уверен сам да ћемо на овај начин успети да им помогнемо. Захвалан сам свима вама који чувате сећање на пале борце и који доприносите да они који су остали после њих имају боље услове за живот“, истакао је Терзић.

Удружење грађана Покрет Срце Хероја броји 3.600 чланова – учеснике ратова и њихове породице са подручја бивше СФРЈ, а од формирања удружења, чије је седиште у Краљеву, циљ им је да негују културу сећања на пале борце и да омогуће свим члановима остваривање законских права на територији Републике Србије.

Први  Меморијални турнир „Срце хероја – Милош Ћирковић“ организован је уз подршку града Краљева, ЈП Србијашуме и краљевачких привредника. Учешћем на турниру, који је хуманитарног карактера, подршку су пружиле фудбалске екипе – Град Краљево, ЈП Србијашуме – Шумско  газдинство „Столови“ Краљево и Шумско газдинство „Голија“ Ивањица, Електромонтажа д.о.о. Краљево, краљевачки Одред Жандармерије, Интернационална полицијска асоцијација Регија Краљево, Удружење учесника рата 1991 – 1999, Ауто центар Антушевић и Удружење грађана Покрет Срце Хероја.

На Меморијалном турниру изложени су и панои са фотографијама погинулих учесника ратова, као и фотографије киндапованих и несталих лица.


Фото: Горан Шљивић

Print Friendly, PDF & Email