У Народном музеју Краљево представљена је књига историчара Горана Киковића под називом „Васојевићке бригаде у балканским и Првом свјетском рату од 1912. до 1918. године“ и 53. број часописа „Глас Холмије“. Град Краљево, Народни музеј Краљево и српско-историјско културно друштво „Никола Васојевић“ из Берана стоје иза промоције књиге историчара из Општине Беране, са којом Град Краљево има успостављене братске односно партнерске односе.

Заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић је захвалио аутору који је изабрао наш град да у њему промовише веома значајно историјско дело.

„Нешто о том периоду знамо, нешто нагађамо, али је данас права прилика да од аутора и историчара еминентних за овај период историје чујемо праву истину и да не заборавимо један од најсветлијих делова историје српског народа у Црној Гори“, истакао је Ракочевић напомињући да су Град Краљево и Општина Беране у последњих десет година интензивирали сарадњу, која је и раније била плодоносна, а којој су допринели бивши председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и некадашњи председник Скупштине Општине Беране, аутор дела представљеног Краљевчанима Горан Киковић.

Прича о Васојевићима у овом ратном периоду је десета Киковићева књига, чија је жеља да млади нараштаји уче о својој славној прошлости и да се према прецима опходе са поштовањем и захвалношћу.

„Данас говоримо о историји и ономе што се дешавало кроз векове, ономе што је укорењено и утемељено – да смо један исти народ и да живимо на овим просторима, да нисмо водили тада никакве освајачке ратове него добровољачке ослободилачке ратове. И да смо се у Првом балканском рату ослободили, бар крајеви Васојевића, одакле долазим, после 457 година“, казао је Киковић напомињући да се у књизи објашњава и повлачење српске војске преко Црне Горе и славна Мојковачка битка, где су „управо Васојевићи дали допринос да то повлачење буде мање болно“.

„Та славна војска извојевала је победу 1918. године и управо један део јунака из Васојевића борио се и у јединицама српске војске. Да није било Мојковачке битке, рекли су многи велики Срби, ко зна којим би се језиком данас  говорило“, казао је аутор.

Према његовим речима, припадници Васојевићке бригаде долазили су до иза Kраљева и преко њихових костију повезали су се град Kраљево и Беране пре неколико година обележавајући 100 година од завршетка Првог светског рата. То су најлепше странице историје српскога народа који је живео и живи и дан-данас на балканским просторима

„У књизи су побројане кости тих људи, места где су погинули и њихова имена. Нажалост, тек после 100 година, требало је да прође цели век да би се сетили тих мученика за простор Васојевића. Многи су оставили овде своје главе на овим обронцима борећи се за јединство нашега народа“, изјавио је Киковић.

Велику повељу Холмије – за допринос у борби за очување српског идентитета, Српске православне цркве, српског језика и ћириличног писма у Црној Гори – Горан Киковић је уручио заменику градоначелника града Краљева Вукману Ракочевићу, некадашњем председнику Скупштине града Краљева Сретену Јовановићу и другима који су допринели успостављању и одржавању сарадње Краљева и Берана.

Print Friendly, PDF & Email