Филм „Половни људи“, дебитантски пројекат редитеља Деана Радовановића, иницијаторa пројекта и сценаристе, рађа се у нашем граду. Уз подршку Филмског центра Србије и Естонског филмског института, филм се реализује у копродукцији „Нулте тачке“ из Београда и „Munchhausen“ продукције из Талина.

Екипа овог, међународног пројекта, на коме су, између осталих, директор фотографије Мађар, естонски ђак са Института за кионематографију у Талину, a шеф расвете Естонац, снима кадрове и склапа причу на улицама и у околини Краљева од 30. октобра. Планирано је да се активности наставе у Београду, након 28. новембра.

Пред снимање у краљевачком ресторану „Кош“, екипу је обишао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

У потпуно измењеном амбијенту овог краљевачког локала, за потребе снимања једне од сцена претвореног у дискотеку, градоначелник је поздравио глумце, редитеља и остале чланове екипе. Пожелевши им добродошлицу у наш град, уз подршку коју Град са бројним институцијама и појединцима пружа током стварања овог пројекта, Терзић је захвалио филмској екипи на томе што управо Краљево и околину, на овај начин, промовишу. Градоначелник је захвалност упутио и краљевачким привредницима који су препознали значај сарадње са екипом која у нашем граду ради на овом пројекту.

Продуцент Рамона Плазинић је истакла да је „било пуно дивних људи без којих реализација овог пројекта не би била могућа, којима захваљују, као и Граду Краљеву и свима који су топлог срца желели да помогну“.

„Краљево је предивно. Уживамо у топлоти коју нам пружа овај град, у енергији људи. Успели смо и да изађемо пар пута. Имамо фантастичне сараднике, пријатеље пројекта, спонзоре. Посебно захваљујемо дивним људима ресторана „Кош“, који нам је главни спонзор, обезбеђује фантастичну храну за целу екипу током целог периода снимања, а имаћемо и сцене у филму из њиховог објекта. Снимање су подржали и „Радијатор инжењеринг“, који је већи спонзор, хотели „Турист“ и „Кристал“, ресторани „Мираж“, „Трамонто“, бројни краљевачки привредници…“, каже Рамона Плазинић.

Иако дебитантски филм, у фантастичној глумачкој постави су и глумачки ветерани – у главним улогама Бојан Жировић и Бранка Катић, као и млади глумац Милош Лазић, којем је ово прва филмска улога и главна улога.Ту су и Љубомир Бандовић, Владица Милосављевић, Срђан Милетић, Миња Пековић, Ненад Ћирић. Како је истакла продуцент Рамона Плазинић, „једна озбиљна глумачка постава која је препознала и Деанову идеју и прикључила нам се да направимо нешто лепо, са огромном страшћу према овом пројекту“.

У питању је психолошка драма са благим елементима политичког трилера. Бави се односом двојице браће – Марка и Драгана. Млађи, Марко, који живи у Краљеву са родитељима, заклети је анархиста, док је Драган највећи медијски могул у земљи. Прича креће из сукоба између њих двојице, који су због неких супротстављених идеолошких ставова већ годинама у завади. Светлана, нова девојка млађег брата, у улози је медијатора. Филм креће када она покушава да иницира њихово помирење. Кључни део радње се дешава баш у Краљеву.

Кадрови су снимани и у граду и на локалитетима у околини града – на планини Столови, у селу Пакчаница, у Каменици – једној од главних локација у сценарију, али и у централном делу града.

Деан Радовановић, чија је бака Смиља Миљојковић Трмчић, једна од првих краљевачких глумица, написао је филм и сценарио о свом граду и људима у њему, приказавши Краљево у филму аутентично.

Print Friendly, PDF & Email