На Тргу спрских ратника Краљевчани су имали прилику да присуствују свечаном отварању највеће војне смотре на свету – Међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда” која се по први пут одржава у нашој земљи.

Република Србија добила је част да, након шест година учешћабуде једна од 10 земаља суорганизатора на чијим теренима ће се одвијати престижно такмичење војнополицијских јединица у дисциплини „Чувар реда”Међународне војне игре су такмичење у којем се војске из 42 земље надмећу у укупно 34 дисциплине на копну, води и ваздуху, на теренима у Русији, Србији и другим државама.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић  посветио је прве војне игре нашим прецима, српским херојима, који су кроз векове војевали да бисмо ми и наша деца живели у слободној Србији и да бисмо данас могли у миру да се спортски такмичимо и бијемо битке потпуно другачије и лепше врсте

Стефановић је захвалио представницима Војске Србије на сјајној организацији и припремама, а како је оценио, град Kраљево представља одличан избор за одржавање овог такмичења, јер у њему живе изузетно гостољубиви и срдачни људи, који умеју да покажу право гостопримство.

Градоначелник је истакао да је велика част што је свечана церемонија отварања највеће војне смотре на свету одржана баш нашем у граду у ком је крунисано седам српских средњовековних краљева. Како Краљево обилује славном историјом и војничком традицијом, Терзић сматра да је симболично то што је свечана церемонија одржана баш код Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине oд 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника.

У културно-уметничком делу војне свечности, наступао је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, Ансамбл песама и игара Стратегијских рактених снага Руске Федерације „Краснаја звезда”, као и уметници солисти Даница Крстић, Оливер Њего и Душан Свилар.

Церемонији отварања Међународних војних игара присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, заменица министра одбране Руске Федерације Татјана Шевцова, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, заменик градоначелника Вукман Ракочевић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници земаља учесница такмичења, локалних самоуправа и бројни грађани.

На такмичењу ће, поред екипе Републике Србије, учествовати екипе из Руске ФедерацијеРепублике Kазахстан, Исламске Републике Иран, Државе Kатар и Републике Kипар, а у својству посматрача, и са надом да ће у наредним годинама одлучити да буду учесници ових игара, присуствоваће представници војски из Арапске Републике Египат, Републике Белорусије, Републике Грчке и Републике Мађарске.

Војни полицајци ће се такмичити у четири дисциплине. Након прве две фазе такмичења које ће се реализовати на војном коплексу „Жича”друге две фазе ће се одвијати на војном комплексу „Берановац”. Грађани ће имати прилику да прате такмичења треће фазе „Патролна стаза војног полицајца” и четврте, завршне, фазе „Трка хероја” на полигону „Берановац” 1. и 3. септембра од 10.00 часова.

Print Friendly, PDF & Email