Шездесет шести пут туристичка, рекреативна, спортска, еколошка манифестација „Нарцису у походе“ окупља планинаре, рекреативце, љубитеље природе. Најављен је велики број планинара, интересовање грађана је велико, па су и очекивања организатора да ће овог 15. маја нарцисе походити више него прошле године, када је Планинарски савез Србије ову манифестацију прогласио за најмасовнију планинарску акцију у Србији.

Планинарско-смучарско друштво „Гвоздац“, у сарадњи са Планинарским савезом Србије и Туристичком организацијом Kраљева односно Градом Краљевом, чини све да посетиоци буду безбедни и уживају на обронцима планине Столови. Припреме су у току – уређење планинарског дома у Брезни за прихват учесника, трасе од Каменице до врха Столова и Брезне, одморишта за окрепљење, противпожарно и медицинско обезбеђење, горска служба спасавања, културно-уметнички садржај…

На конференцији за новинаре, на којој су најавили недељни поход, организатори су позвали Краљевчане, али и све који воле овакве манифестације, да се прикључе пешачењу.

Превоз је обезбеђен – аутобус полази у 7.15 са Kеја, преко пута Пословног центра „Мелос“. Званично отварање акције је у 8.00 часова код Дома у Каменици, након чега креће пешачење од Kаменице до врха Усовица и натраг до Брезне. У планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у Брезни, од 15.00 до 16.00, обезбеђен је ручак – пасуљ, уз 200 динара – за одржавање планинарског дома, а потребно је понети и прибор за јело. Повратак аутобусом за Краљево је у 16.00 часова из Брезне.

Траса акције је: Каменица – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица (1.375 мнв) – и натраг истом трасом до Орловца, а одатле преко Дебелог брда до Брезне. Стаза, дуга око 23 километра, са висинском разликом од око 1.000 метара успона и око 800 метара спуста, сматра се средње тешком. За оне којима је цела стаза предуга и пренапорна, препорука је краћа траса: Kаменица – Орловац (938 мнв) – Дебело брдо – Брезна.

Представници ПСД „Гвоздац“ апеловали су на учеснике да нарцисе не беру будући да је нарцис, од 2010. године, званично заштићена биљна врста, а велики број учесника – прошле године више од 3.000, значио би и велики број убраних цветова.

Такође, молба је да се отпаци не разбацују по планини јер ће уз стазу бити постављене кесе за отпатке. Мада, најбоље би било за собом оставити што мање отпадака.

Препорука је да сваки учесник понесе два литра воде, воће и енергетски додатак – чоколадицу или слично, као и да се адекватно прилици обуче и обује.

Како је истакао планински водич Александар Лазовић, у недељу ће, из безбедносних разлога, на Столовима бити забрањено коришћење моторних возила – квадова, мотора, џипова… Саобраћај ће све време, и на врху Столова, контролисати полиција. Обезбеђене су дежурне екипе полицајаца, као и Хитне службе и ватрогасаца.

Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић је, уз честитке ПСД „Гвоздац“ што тако дуго промовише природне лепоте нашег краја, истакао да, ако негде постоје услови за развој планинског туризма, онда је то у Kраљеву – са планинама, рекама, бројним културно-историјским споменицима из средњег века, од којих су неки уписани у Унескову листу светске културне баштине. Он је изразио задовољство што, нарочито последњих година, ово и слична удружења, као и Туристичка организација Краљева, доводе знатижељнике у наш крај да упознају природне лепоте Краљева и околине.

Print Friendly, PDF & Email