Полагањем венаца и парастосом у Спомен парку у Краљеву се, у организацији Општинске организације Савеза цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, обележава 6. април, Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма. Овај дан се обележава у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора априла 1941. године, али и на цивилне жртве НАТО бомбардовања 1999. године. У сусрет Дану сећања, данас је одржана конференција за новинаре на којој је, у присуству градоначелника Краљева Драгана Јовановића, предочен план обележевања успомена на страдале.

Не постоје званични прецизни подаци о броју цивилних ратних инвалида, али процене су да их на територији целе Србије данас има више од 3.000. Само жички срез, крај Другог светског рата дочекао је са 1.800 цивилних инвалида рата, чији број се у поратним годинама природно смањивао.

Према речима Драгомир Матића, заступника Општинске организације Савеза цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, ово Удружење данас има 72 члана са телесним оштећењима од 20 до 100 процената. Само у НАТО бомбардовању, на подручју општине Краљево тешко је рањено 16 грађана, од којих троје деце од седам до 16 година.

– Удружење за рад има моралну и материјалну подршку Градске управе, која је скромна, али за данашње услове веома значајна – рекао је Матић и позвао све грађане Краљева да у суботу 6. априла у 10 сати присуствују парастосу у Спомен парку у Краљеву.

Према речима градоначелника Краљева Драгана Јовановића, 6. април отвара сећања и незарасле ране.

– Цивилни инвалиди рата, по закону, имају права на инвалиднину, додатак за помоћ и негу, ортопедски додатак, право на здравствену заштиту, повлашћену вожњу, као и право на накнаду за путовања при остварењу права и нека друга права која су предвиђена другим законима и они су, углавном  задовољни овим нивоом заштите, али сматрају да има простора и за побољшање њиховог положаја у друштву – оценио је градоначелник Јовановић.

Он је додао како му се чини да друштво и држава иду у добром смеру у жељи да обезбеде живот достојан човека онима на које су ратови оставили највеће трагове.

– Наша је законска, али пре свега морална обавеза да овој категорији људи остваримо одређене бенефите. Недавно усвојени Локални акциони план за запошљавање бави се и запошљавањем лица са инвалидитетом – подсетио је градоначелник Јовановић оцењујући да, вероватно, постоји прикривена дискриминација према свим категоријама инвалида против које се треба борити, јер је идеал свих инвалида равноправност са осталим грађанима. У име Градске управе градоначелник је изразио жељу и спремност да се цивилним инвалидима рата максимално помогне.

            Састанку на којем је презентован целокупан програм обележавања Дана цивилних инвалида рата и жртава фашистичког терора, присуствовали су и представници борачких организација, Удружења учесника ратова 1991-1999. и краљевачког Црвеног крста.

 

 

Print Friendly, PDF & Email