Удружењe пензионера града Краљева годишњом седницом Скупштине обележило је свој дан – 14. април, и 76 година откако је формирано прво удружење пензионера. Пре почетка седнице, минутом ћутања одата је пошта преминулим пензионерима, члановима Удружења, у протеклој години.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић поздравио је чланове краљевачког Удружења пензионера и Удружења војних пензионера, али и представнике из Чачка, Новог Пазара, Рашке, Лучана, Ивањице, Ћићевца…

Како је подсетио, у периоду после Другог светског рата радници су уложили много како би обновили привредне капацитете.

„У Краљеву су изграђене и нове фабрике које су деценијама запошљавале хиљаде Краљевчана. Све зграде које служе у јавне сврхе, фабрике, зграде које служе колективном становању, изградили су данашњи пензионери. Сви заједно данас треба да им кажемо хвала за све што су урадили и за Србију и за град Краљево“, истакао је Терзић, па подсетио да су, нажалост, у периоду транзиције многе фирме престале да постоје. Фабрике у којима су ови људи радили годинама и деценијама избрисане су са привредне карте Србије.

„Хвала председнику Вучићу што се коначно у Краљеву отварају нове фабрике. У нашем граду функционише „Леони“, у којем ради више од 3.800 Краљевчана, и „Тај група“, у којој је запослено више од 1.100 радника. У Краљеву данас млади људи имају шансу да раде, да зараде и да живе од својих плата, тако да и они сутра имају могућност да своје пензионерске дане безбрижно проводе“, изјавио је градоначелник, истичући да ће у будућности пензије расти и да је уверен да ће се, кроз развој државе, стицати и бољи услови да сви живе живот достојан човека.

Терзић је захвалио председнику Удружења на досадашњој дивној сарадњи, поручивши да ће Град наставити да ради на побољшању услова живота пензионера. Како је најавио, поводом обележавања њиховог дана, Град планира да, у сарадњи са Краљевачким позориштем, поклони представу нашим најстаријим суграђанима.

Председник Удружење пензионера града Краљева Ратомир Дробњак, истакао је да, када је основано, 1946. године, Удружење је имало 27 чланова, а данас броји готово 16.000. Чланови су углавном из Краљева, али и из целе Србије. Како је појаснио, учлањују се због повољности које чланство у Удружењу омогућава – набавка огрева, сухомеснатих производа, беле технике, давања позајмица, али и због  дружења, излета…

„И поред пандемије, у прошлој години смо доделили око 195 милиона позајмице, а у овој око 80 милиона. Сваког месеца, 17, 18. и 19. је упис за позајмицу, а исплата 10, када је и пензија. Задовољни смо радом, можемо се похвалити позитивним резултатима. Средстава имамо да можемо несметано обављати све послове и радне задатке које нам је поставила наша Скупштина и органи“, изјавио је Дробњак, па додао да су планови за ову годину да наставе свој рад као и до сада и да одрже овако добро стање упркос кризи.

У току 2021. године, Удружење пензионера активно се састајало на комисијама – за излете и дружења, активу жена, а Извршни одбор је разматрао и решавао питања у интересу добробити чланства. На нивоу локалне самоуправе, краљевачки пензионери активно сарађују са месним организацијама, Црвеним крстом, Центром за социјални рад и Републичким фондом ПИО – Филијала Краљево.

Поводом месеца старих, у октобру 2021. године, Удружење је пригодним поклоном наградило 118 чланова који имају више од 90 година живота, 31 брачни пар који је имао више од 60 година заједничког брачног живота и четири пензионера који дуже од 40 година користе пензију.

Print Friendly, PDF & Email