Удружење ратних војних инвалида града Краљева прешло је у нове просторије, у којима ће имати боље услове за рад и у којима ће чланови Удружења моћи да се окупљају и решавају своје проблеме. У присуству бројних гостију – бивших бораца, ратних војних инвалида, чланова породица палих бораца, удружења и организација, градоначелника града Краљева и других представника локалне самоуправе, нове просторије освештали су свештеници Епархије жичке.

Према речима председника Удружења ратних војних инвалида Војислава Вукашиновића, сређивање, око којег су се ангажовали чланови Удружења, трајало је три и по месеца.

„Ове просторије ће за наше чланове бити од великог значаја. Сада имамо боље услове за рад и пружање помоћи. Имамо око 170 чланова удружења, у Краљеву има 200 ратних војних инвалида. Просторије су уређене искључиво по идејама наших чланова, нисмо звали професионалце који би нам помагали“, навео је Вукашиновић истакавши да Удружење води рачуна о својим члановима.

„До сада смо имали велики број акција. Реновирали смо 25 кућа ратним војним инвалидима, што никада није било у Краљеву, а при завршетку смо радова и на још једном објекту. Радимо купатило нашем члану који до сада у кући никада није имао купатило. Има одређених проблема са мајсторима, а и кућа је стара, па смо морали да радимо и неке додатне радове, али – оно што смо радили до сада радимо и даље – помажемо својим члановима максимално, и у реновирању кућа и у остваривању њихових законских права“, истакао је председник Удружења ратних војних инвалида Војислав Вукашиновић.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је навео да Град Краљево остварује веома добру сарадњу са овим удружењем, као и са Удружењем учесника ратова од 1991. до 1999. године и Удружењем породица палих бораца и да обезбеђује средства за њихово функционисање. Такође, захвалио је великом броју донатора које излазе у сусрет Удружењу ратних војних инвалида.

„Да би удружење могло да функционише, неопходно је да има адекватне просторије. Нове просторије Удружења су веома добро уређене и очекујем да ће сви ратни војни инвалиди овде моћи да дођу да разговарају о проблемима и да проналазе решења“, рекао је градоначелник и додао:

„Град је, у сарадњи са Удружењем ратних војних инвалида, обезбедио попуст од 30 процената на цену комуналних услуга, а очекујем да ћемо у даљим разговорима направити могућност да и они који су учествовали у ратовима деведесетих година на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије могу да добију попусте на цену комуналних услуга. Неопходно је да пронађемо модул који ће омогућити оним борцима који су највише времена провели у ратним дејствима да добију неку врсту признања од друштва и од овог града. Некада се не ради само о износу финансијских средстава, већ се ради о томе да као друштво морамо да захвалимо тим људима који су изгубили месеце ратујући, да поштујемо људе који су остали без здравља или делова тела у ратовима деведесетих и да поштујемо оне породице које су изгубиле најмилије“, рекао је градоначелник.

Он је истакао да је Град Краљево једној улици дао име по Ћирковићу, који је радио у Јавном предузећу „Србијашуме“, који је погинуо на подручју Косова и Метохије, а да је Министарству државне управе и локалне самоуправе поднет захтев да браћа Милић, од којих су двојица животе изгубили у ратним дејствима 1999. године на Косову и Метохији, а трећи умро од туге за њима, добију улицу на територији града Краљева. Њихова мајка Нада, која живи у Краљеву, присуствовала је освећењу нових просторија Удружења.

Просторије Удружења ратних војних инвалида града Краљева налазе се у Улици цара Лазара број 58/13, локал број 5.

Print Friendly, PDF & Email