Градоначелник града Краљева и директор Националне службе за запошљавање, у оквиру мера активне политике запошљавања, на свечаности уприличеној у Градској управи, уручили су уговоре за стручну праксу, као и за пројекте самозапошљавања, за јавне радове односно субвенције послодаваца које у радни однос примају особе са инвалидитетом.     

Локалним акционим планом запошљавања за 2014. годину град Краљево је предвидео финансирање програма Стручне праксе. Око 170 лица ће на овај начин стећи своја прва искуства, како у јавним, тако и у приватним предузећима.

„Ми дајемо шансу тим људима да касније, када заврше стручну праксу, полажу државне испите и након тога траже запослење. Сва јавна предузећа су ограничена забраном запошљавања, али стичу се услови да се млади ипак упосле. Ове године у буџету је за запошљавање опредељено 18 милиона динара, а у наредној години биће опредељено сигурно двоструко више“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

За оне који су завршили факултете стручна пракса траје годину дана, за оне са вишом школом девет месеци и са средњом шест месеци.

Онима који започињу свој радни век, градоначелник је пожелео срећу и успех.

„Мислим да је ово само један корак у вашем даљем будућем раду. Надам се да ћете бити задовољни и ви и ваши послодавци. Овде ми, као Градска управа, нећемо стати. Према речима директора Националне службе за запошљавање, ми смо можда једина локална самоуправа у Републици која је за стручну праксу примила оволики број људи. Надам се да ћемо и наредне године ову праксу наставити“, поручио је градоначелник Томислав Илић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је добру сарадњу Националне службе за запошљавање и града Краљева, као и значајну улогу нашег града, који је дао шансу великом броју младих људи да нађу своје место на тржишту рада.

„Национална служба има своје приорите, запошљавање је наш посао. Посао локалне самоуправе није само запошљавање, она има и других приоритета, али је велики део средстава издвојила управо за ову намену. То је за нас посебан подстрек да у наредној години омогућимо значајнија средства на нивоу Владе и Националне службе како бисмо наставили овакву праксу и удружили своја средства са локалним самоуправама које у својим локалним буџетима препознају запошљавање као један од приоритета. Посебно радује да се број незапослених лица смањује, а број запослених се у односу на исти период прошле године повећао. Свима онима који се први пут запошљавају желим одрживост радног места, свим послодавцима који су се определили за ову меру желим да нађу добре сараднике“, поручио је Зоран Мартиновић, директор НСЗ. 

Према речима директора, око 250 лица у краљевачкој Филијали НСЗ може бити обухваћемо различитим мерама активне политике запошљавања до краја године. Уз лица која уз подршку локалне самоуправе добијају уговоре за стручну праксу, очекује се да око 60 особа са инвалидитетом буде ангажовано за јавне радове и да око 20 њих могу да покрену сопствени бизнис, као меру самозапошљавања.

Према подацима Националне службе за запошљавање, у граду Краљеву је на крају октобра било 12.937 незапослених лица.

 


 


 

 

 

Енергетска ефикасност у зградарству

 

Град Краљево био је домаћин дводневне обуке за консултанте у енергетској ефикасности у зградарству, у којој су учествовали представници петнаест општина са подручја Рашког, Расинског и Моравичког округа. Организатор је било Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије – Одсек за енергетску ефикасност и грађевинске производе, у сарадњи са Немачком организацијом за техничку сарадњу ГИЗ. Организаторе и учеснике поздравио је градоначелник града Краљева Томислав Илић. 

Према речима Аните Мраовић, менаџера ГИЗ-овог пројекта Енергетска ефикасност у зградарству, ово је трећа фаза пројекта започетог 2009. године и трајаће до краја 2016, односно наставак кампање, која је почела 2012. године, са ступањем на снагу Правилника о енергетској ефикасности, и трајала до децембра прошле године, под називом „Откријте енергију“.

„Пре месец дана почела је ова нова кампања која обухвата обуку људи који раде у релевантним одељењима у локалним самоуправама у правцу писања стратешких докумената која су потребна и на локалном и на националном нивоу за усмеравање инвестиција које долазе у нашу земљу на тему енергије и уштеде енергије. Основни задатак полазника овог курса, који би требало да буду део тима будућег енергетског менаџера, саветници за енергетску ефикасност у области зградарства, јесте да на локалном нивоу напишу стратегију за пласирање средстава у области уштеде енергије на нивоу њихове локалне самоуправе“, објаснила је Анита Мраовић.

Инжењери из Краљева предњаче у области енергетске ефикасности, истакао је представник Градске управе Краљева Александар Аврамовић, дипломирани инжењер архитектуре, један од првих носилаца лиценце за енергетску ефикасност. 

„Краљево се у том пројекту показало као један од лидера у Србији. Настојимо да ту позицију ојачамо и вероватно ћемо ући и у нове пројекте које ГИЗ буде спроводио у вези са енергетском ефикасношћу“, рекао је Аврамовић.

Локална самоуправа је, у складу са својим могућностима, кренула у енергетску санацију свог објекта. Следећи корак су школе и остали јавни објекти. Краљево је успело да скупи податке за 67 јавних објеката.

 

 

Print Friendly, PDF & Email