Тачно на годишњицу почетка пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“ , у Краљеву је данас одржан трећи састанак радне групе пројекта који, са градом Краљевом као партнером спроводи организација „Оптимус“ – Центар за добро управљање. Циљ пројекта је стварање бољих, повољнијих услова за почетак или развој бизниса, односно бољих услова за пословање
На данашњем састанку чланови Радне групе одлучивали су о усвајању препорука за поједностављење административних поступака. Усвојене су препоруке за скраћење рокова за решавање административних поступака, елиминацију непотребне документације, прибављање документације по службеној дужности, смањење такси и накнада, увођење стандардизованих образаца у рад Градске управе.
– Управо на овом важном састанку створени су битни предуслови за бољи рад Градске управе, а каснијим доношењем одређених одлука, правилника и других правних аката, ове препоруке биће уведене у систем рада Градске управе, тако да за месец или два можемо очекивати њихову практичну примену, коришћењем електронског регистра за администаративне поступке – рекао је Предраг Цветковић, стручњак за регулаторну реформу из организације „Оптимус“.

Грађани ће, према његовим речима, на једном месту имати све административне поступке које спроводи Градска управа, начин на који се ти поступци спроводе, као и све информације битне за те поступке, од сазнања која документација је потребна, преко тога колике су таксе до рокова за решавање поступка.

Према оцени начелника Градске управе Милоша Петровића, пројекат се сада налази у финалној фази.

– Ради се о обимном материјалу који је аналитички добро урађен, а ја ћу као начелник Градске управе заиста инсистирати на доследној примени ових препорука – рекао је Петровић.

Једна од мера је и доношење Правилника о рационализацији рада Градске управе,  којим ће бити прецизно дефинисани поступци унутрашњих организационих јединица, односно одељења и рокови решавања, обавештавања странака о недостацима приликом подношења захтева и прибављању аката по службеној дужности.

– Практично ћемо на нивоу сваког одељења одредити по једног службеника који ће бити задужен да прибавља документа по службеној дужности, од организационе јединице која тим подацима располаже – прецизирао је Петровић, додајући да акценат није само на скраћивању рокова решавања предмета, већ на апсолутном скраћивању рока за обавештавање станке да документација коју је та странка поднела није комплетна.

Максималне уштеде моћи ће да се остваре кроз прибављање докумената по службеној дужности, а Градско веће, које је подржало овај пројекат, донеће одлуку којом ће бити прихваћене данас усвојене препоруке.


 

Print Friendly, PDF & Email