Краљево, као  један од шест градова у Србији (укључени су још и Нови Пазар, Лозница, Сомбор, Гоњи Милановац и Лесковац) од новембра прошле године спроводи пројекат „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу", који подржава Швајцарски секретаријат за економске послове. Циљ пројекта је стварање повољнијег пословног амбијента уз уклањање административних препрека за привреднике, чиме ће се обезбедити бржи привредни развој и социјални просперитет, као и већа конкурентност Краљева у привлачењу нових инвестиција. Регулаторна реформа се спроводи у градској администрацији и треба да омогући пословном сектору веће уштеде у новцу и времену кроз поједностављење процедура које спроводи градска администрација, транспарентност и правну сигурност, уз смањење ризика пословања.
Носиоци пројекта су Град Краљево, Стална конференција градова и општина и ОПТИМУС – Центар за добро управљање, а према речима Предрага Цветковић, стручњака за регулаторну реформу испред "Оптимуса", напори су усмерени на циљ да се идентификују и реформишу препреке са којима се привредници у свакодневном раду сусрећу. Предвиђено је да се кроз дијалог прикупе примедбе на процедуре локалне администрације и добију коментари и предлози за уклањање административних баријера, како на локалном, тако и на републичком нивоу. Предлози се могу односити на смањење такса и накнада, елиминацију документације коју је потребно предати уз захтев, скраћење рокова за решавање предмета, смањење информација, унапређење и стандардизацију образаца и генерално поједностављење процедура у градској администрацији. Данас је одржана фокус група на тему „Урбанизам и грађевинарство", а на којој су присутни привредници анализирали административне поступке за чије унапређење се очекују предлози привредника, попут процедура за добијање локацијске, грађевинске и употребне дозволе, одобрење за инвестицоно одржавање, санацију, реконструкцију, остала одобрења за изградњу, потврђивање пројекта парцелације, препарцелације и осталих поступака из ове области. За сутра, петак, 28. јун, планирана је фокус група на тему „Заузеће јавних површина".
Административни поступци који ће бити обрађени на сутрашњој фокус групи и за чије унапређење се очекују предлози привредника су: заузеће јавних површина за формирање летње баште, постављање тезги, витрина, одржавање приредби, манифестација и осталих врста заузећа. Присутни ће моћи да дају своје предлоге и о темама које се тичу издавања дозвола за управљање отпадом, одлучивање о процени утицаја на животну средину, одлучивање о давању сагласности на студију о процени утицаја и осталих.
„Ми ћемо све административне послове  који су у надлежности локалне 
самоуправе пописати, анализирати и поједноставити и на тај начин створити услове да се пословни сектор лакше развија", прецизирао је Цветковић.
Пепоруке  које током семинара реализатори  пројекта буду добили од учесника биће уграђене у укупне препоруке за пједностављење административних поступака, а оне  ће касније бити предочене Радној групи, односно Градском већу на усвајање. Уколико те препоруке буду усвојене, за пар месеци, пословни сектор у Краљеву ће, према речима Цветковића, имати боље услове за развој бизниса.
 

ПОКЛОНИ ГРАДА  ЗА ДАН ПОЛИЦИЈЕ И ЖАНДАРМЕРИЈЕ                        25. јун 2013.

 

Два дана после званичног обележавања дана Министарства унутрашњих послова, славе Министарства. и Дана полиције који су одржани у Новом Саду, и припадници Полицијске управе у Краљеву и Одреда жандармерије, прославили су свој празник. Градоначелник Краљева Драган Јовановић, педседник градске скупштине Сретен Јовановић и његов заменик Томислав Илић присуствовали су овом догађају,  а први човек града, као председавајући Савета за безбедност саобраћаја, поклонио је Полицијској управи у Краљеву вредне и корисне поклоне (рачунаре, скенере, дигиталне фотоапарате и осталу информатичку опрему) .
Према речима начелника Полицијске управе у Краљеву Богољуба Живковића, централна  прослава дана МУП-а на славу свете Тројице први пут је одржана ван Београда. Он је искористио прилику да објасни како је ове године прослава у Краљеву организована много скромније, него до сада и да су разлог томе уштеде.
Поред градских челника Краљева, прослави су присуствовали и начелник Рашког управног округа Матеја Мијатовић, председник општине Рашка Јован Чорбић, председник скупштине општине Врњачка Бања Родољуб Џамић, представници Безбедносно-информативне агенције, Војно-безбедносне агенције, судије, виши и основни тужилац и њихови заменици и представници војске.
Начелник  ПУ у Краљеву Богољуб Живковић је подсетио да је министар полиције Ивица Дачић донео одлуку да, поводом Дана полиције и министарства награди 163 радника МУП-а вишим чином, односно унапређењима, од којих су тројица радника Полицијске управе у Краљеву. То су Жељко Рајковић, комадир полицијске испоставе у Врњачкој Бањи, Мирољуб Миладиновић, командир испоставе у Рибници и Милан Тодоровић, саобраћајни полицајац из Рашке.
И начелник Рашког управног округа Матеја Мијатовић  предао је поклоне представницима Полицијске управе и Жандармерије, поручујући да у име Владе Србије може само да им честита на постигнутом стању безбедности на територији Рашког округа.
„Надам  се да ћете и убудуће тако професионално  обављати своју дужност, што је гаранција  да стање безбедности може да остане на овакво повољном нивоу", рекао је Мијатовић.
Градоначелник краљева Драган Јовановић, у име  Града Краљева, уручио је захвалнице и ручне часовнике Игору Чулићу, припаднику ПУ у Краљеву и воднику  полиције Петог одреда Жандармерије „за изузетно залагање, професионалан однос према раду, висок степен самоиницијативности и дисциплине".
„То је стимулација за све оно што  сте урадили на пољу остварене  безбедности грађана и на пољу сузбијања криминала и корупције, што је можда главни задатак свих нас", рекао је градоначелник Драган Јовановић, оцењујући да је сарадња локалне самоуправе и краљевачке полиције и жандармерије до сада била, заиста, изванредна
Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија 15. јуна, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

 
 

 

 

 

 

 .

 

Print Friendly, PDF & Email